Най-важното за деня, 21 юли 2023 г.

4943
Най-важното за деня, 21 юли 2023 г.
Снимка: Пресцентър на ПП

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 юли.

ДЕПУТАТИТЕ ВЪРНАХА КОНТРОЛА НА ДЪРЖАВАТА В "РОСЕНЕЦ"

Народното събрание скоростно прие на първо и веднага след това на второ четене поправки в закона, които връщат контрола на пристанище "Росенец" на държавата. Очаква се още днес промените да бъдат окончателно приети.

ДЕПУТАТ ОТ ПП-ДБ СИГУРЕН, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРОДАВАТ ТЕРЕНИ НА "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК"

Депутатът от ПП-ДБ и бивш председател на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски смята, че няма да се върви както досега да се разглеждат едни терени за фотоволтаици на терена на въглищния комплекс „Мини Марица-изток“.  

ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ НОВА СИСТЕМА ЗА ИЗБОР НА РАЗСЛЕДВАЩ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат да има отделна система за избор на разследващ главния прокурор, както и удължаване мандата на настоящия състав на Висшия съдебен съвет с още шест месеца.

СКАНДАЛИ, ОБИДИ И ЗАПИСИ: ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС ОТХВЪРЛИХА ИЗСЛУШВАНЕ НА МИНИСТЪР ЗА ОХРАНАТА НА БОРИСОВ

Парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС не допуснаха предложение за изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов по твърденията, че служители на жандармерията охраняват лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

СДВР ОБИЖДА БИТО ОТ ПОЛИЦАИ МОМИЧЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МС. ХАДЖИГЕНОВ: ФОРМА НА БЕЗОБРАЗИЕ

Това е форма на безобразие. Такъв е нашият свят. В МВР са такива. Винаги са били такива и ще продължават да бъдат. Да, те прекаляват, защото ние не променяме нищо. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов в ефира на Нова телевизия относно позицията на СДВР, в която определи битата по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Цветелина Цветкова като „позорна”, „недостойна” и „срам за младото поколение”.

ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЛИ ГЕРБ ВИЛИ ЛИЛКОВ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ?: ПРОФ. РОСЕН СТОЯНОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ако ГЕРБ подкрепят Вили Лилков, нещата ще станат прагматични. Ако не, може да имаме три кандидатури за кмет на София в условното дясно. Това каза преподавателят по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ПРОФ. ВИЛИ ЛИЛКОВ, ПРОФ. РОСЕН СТОЯНОВ И ЧАВДАР СТЕФАНОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Инициативен комитет от десни интелектуалци издигна кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на София. Същевременно от ПП-ДБ държат на своя кандидат Васил Терзиев. Раздвоена ли е десницата? Разговаряме последователно с проф. Вили Лилков и политолога и преподавател в НБУ проф. Росен Стоянов. С него обсъждаме и поведението на президента Румен Радев от посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас, до момента.

ПРОФ. СТАНЧЕВ ЗА СПИСЪКА НА „МИРОТВОРЕЦ”: ИМА УБИТИ И ИЗЧЕЗНАЛИ ХОРА

Списъкът на „Миротворец“ не прави чест на Украйна. Идеята му е да се търсят такива хора в страната, който са против Украйна. Той е забранен през 2016 г., но след това пак се появи. Има изчезнали и убити хора от този списък. Това каза проф. Михаил Станчев в ефира на Нова телевизия.

РЕШЕНО: ИЗПРАЩАМЕ БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ НА УКРАЙНА

Народното събрание прие предложението на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС за допълнително предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.

СИГНАЛ: УКРАЙНА ИМА НУЖДА НЕ САМО ОТ ДАРЕНИЯ, НО И ОТ РЕМОНТ НА ОРЪЖИЯ

Още преди Украйна да започне контранастъплението си това лято, съюзниците ставаха все по-притеснени, че усилията да се поддържа дарената техника в изправност изостават от нуждите на бойното поле.

ЕФЕКТЪТ И ПОРАЖЕНИЯТА НА КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ: УКРАИНЦИТЕ УДРЯТ ЗДРАВО (ВИДЕО)

Касетъчните бомби, които САЩ обещаха на Украйна, вече се използат на бойното поле там. Неколкократно имаше сигнали за това, а координаторът по стратегическите комуникации в Белия дом Джон Кърби потвърди, че вече има обратна връзка от украинското военно командване какъв е ефектът от използването на този вид боеприпаси.

ШЕФЪТ НА ЦРУ: ПУТИН ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ ДА СИ ОТМЪСТИ НА ПРИГОЖИН

Руският президент Владимир Путин се опитва да спечели време, докато измисли как да се справи с Евгений Пригожин, заяви директорът на ЦРУ.

РУСИЯ ПОДГОТВЯ ДЕЦАТА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВОЙНА (СНИМКИ)

Децата в Русия са подготвяни за фронта. В цялата страна са открити центрове и лагери, в които младежите се обучават в специалности, необходими за войната в Украйна.

"АМЕРИКАНСКАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ ИЛИ САМО ПРОБЛЕМИ"? КАКВО НОСИ ИКОНОМИКАТА НА САЩ НА СВЕТА

 

Шумът около "американската изключителност" (възглед, според който Съединените американски щати се отличават същностно от всички останали държави, бел. ред.) расте, подхранван от силата на американската икономика и пазари в сравнение с други развити страни, особено на фона на провалите на Китай. Но този разговор пропуска степента, в която настоящият икономически растеж на САЩ се движи от дефицити и дълг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com