Депутатите върнаха контрола на държавата в "Росенец"

8149
Депутатите върнаха контрола на държавата в "Росенец"
Снимка: iStock

Народното събрание скоростно прие на първо и веднага след това на второ четене поправки в закона, които връщат контрола на пристанище "Росенец" на държавата. Очаква се още днес промените да бъдат окончателно приети.

С новите текстове се прекратява концесията на пристанището, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Те предвиждат прекратяването на концесията за нефтеното пристанище да стане по ускорена процедура. Това ще стане чрез отпадането на изискването да се чака изрична нотификация от страна на Европейския съюз.

Решението беше взето с 14 гласа "за" (ПП, ДБ, ДПС, ГЕРБ), трима - "против" ("Възраждане") и един "въздържал се" - Румен Гечев от БСП.

Според вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС служебното правителство на Румен Радев си не е приложило разпоредбата, изрично забраняваща възлагането или продължаването на изпълнението на всякакви договори за обществени поръчки или за концесии с компании под контрола на Русия, каквато е "Лукойл". Вижте отговора на министър от кабинета в този материал: Още: Христо Алексиев за "Росенец": Служебният кабинет не е удължавал концесионния договор

От ПП-ДБ обявиха, че тази стъпка ще върне контрола на държавата върху ключова инфраструктура, и е стъпка към приемането ни в шенгенското пространство.

Дебатът

По време на дебатите от БСП и "Възраждане" изразиха опасения за доставките на петрол след прекратяване на концесията, както и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България.

"Дали ние от БСП искаме да бъде държавна концесията – да, но не в този момент, няма как да станат тези процеси в момента и няма защо да се прави това нещо. Но кое е най-изгодното за България, кое е най-изгодното за икономиката, за всеки един потребител – ето това е най-важното и това гледаме ние от БСП. И това е най-важното, как да се развива тази икономика и как хората да плащат по-евтин бензин. Това е голямата задача на НС", каза от трибуната социалистът Борислав Гуцанов. Още: Румен Радев видя "корпоративни апетити" за концесията на "Росенец"

Вносителите обаче посочиха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски регламент, който трябва да се спазва.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обърна внимание на факта, че БСП не искат едно пристанище, което е притежавано от частна компания, да се върне на държавата.

Според него това е така, защото частната компания е руска, а "някакви партии са получавали финансиране от тази частна компания в някакъв момент

"Петрол ще има, както е имало и преди, когато "Лукойл" използваше петрол 60 на 40 руски и неруски", посочи той. Според Мирчев няма да има никакъв проблем доставките да минат през Босфора.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че решението не е прибързано, защото има европейски регламент, който е задължителен за всички държави. "В закона е останала вратичка, която служебното правителство използва и не прекрати концесията, сега с този закон затваряме тази вратичка и задължаваме правителството да прекрати тази концесия", обясни той. 

Спор в пленарната зала предизвика предложението на Хамид в днешното заседание да се пристъпи и към второ четене на законопроекта. За да се уточни дали в хода на дебата от "Възраждане" са направили заявка за промени между първо и второ четене, беше дадена почивка. След нея и още спорове по темата - текстовете все пак бяха приети окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика