“Отговорите“: С проф. Вили Лилков, проф. Росен Стоянов и Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

7841

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Инициативен комитет от десни интелектуалци издигна кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на София. Същевременно от ПП-ДБ държат на своя кандидат Васил Терзиев. Раздвоена ли е десницата? Разговаряме последователно с проф. Вили Лилков и политолога и преподавател в НБУ проф. Росен Стоянов. С него обсъждаме и поведението на президента Румен Радев от посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас, до момента.

Същата ли е Русия след бунта на Пригожин и хода на войната в Украйна коментираме с журналиста и международен анализатор Чавдар Стефанов.

Раздвоено ли е дясното заради двете кандидатури за кмет на София?

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Софиая не е десен, десницата няма как да е раздвоена. Това каза в „Отговорите “ проф. Вили Лилков. Десни интелектуалци издигнаха кандидатурата му за кмет на София. Същевременно от ПП-ДБ държат на своя кандидат Васил Терзиев. Ето какво каза проф. Лилков: “Кандидатурата, която ПП-ДБ предложиха на десните избиратели направо взриви електората на десницата и започнаха да ми се обаждат много знакови лица на дясното. Като казвам знакови лица, не само десни интелектуалци, но и хора, които повече от 30 години са емблематични за антикомунистическа София и за дясното въобще.

ОЩЕ: Общественици издигат проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София

Освен тези хора към тях се присъединиха много бивши политици. Хора, които много уважавам, те са знакови лица за СДС и за сините. Вече списъкът надхвърля 150 човека и всеки ден се попълва“ А обвиненията, че разединявате дясното? “Напротив, аз обединявам дясното, тъй като кандидатът на ПП-ДБ не е дясна кандидатура. Там в този конгломерат от партии има само една дясна партия, която е ДСБ. През 2019 г., когато тази десница предложи пак на десния избирател да избере Мая Манолова за кмет, аз тогава се противопоставих, защото това беше обида за десния избирател. Когато на президентските избори беше предложено на десните избиратели да подкрепят Румен Радев, аз дадох знак, че той не бива да бъде подкрепен, тъй като в неговия инициативен комитет имаше 26 агенти на Държавна сигурност. И влязох в инициативния комитет на проф. Герджиков. Аз съм професор, преподавател, смятам, че моето място е там. И сега искам да попитам тези десни лидери, пак в кавички, дали не бях прав и в двата случая, когато предупреждавах десните избиратели, че ще допуснат грешка.

Какво се случва в българската политика?

Ако ГЕРБ подкрепят Вили Лилков, нещата ще станат прагматични. Ако не, може да имаме три кандидатури за кмет на София в условното дясно. Това каза проф. Росен Стоянов в“Отговорите“:

“Големият въпрос е кого наричаме десница. Защото ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат. Ако те сторят това, ще имаме три кандидатури в условното дясно. Тъй като ГЕРБ е все пак припозната от Европейската народна партия в парламента и подкрепяна от немалко фондации, които по принцип подкрепят развитието на гражданското общество в дясното пространство в бившите социалистически държави.

ОЩЕ: Вили Лилков: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

Т.е. ако ГЕРБ прецени да подкрепи кандидатурата на Вили Лилков, тогава нещата като че ли ще придобият своя по-прагматичен, по-политически уклон. Защо? Защото първо е ясно, че основният опонент вдясно, с който трябва да се бори ГЕРБ, ако иска да затвърждава себе си като дясна партия, а не просто слагайки СДС на ревера си да мимикрира, когато е удобно в популизъм, когато е удобно дори в малко по-леви политики, би трябвало да се изправи срещу онези, които се опитват да завладеят това пространство. А именно – широката коалиция между изконно дясното в лицето на ДСБ , въпреки странния формат на ДБ, тъй като имат либерална партия, зелени, които винаги са с малко по-ляв уклон и ПП, които все още нямат ясно идеологическо лице. Така че онзи, който иска да разкаже себе си като десен, би трябвало да издигне ярък десен кандидат.

Същата ли е Русия след бунта на Пригожин?

Русия е същата след бунта на Пригожин, но кликата около президента Владимир Путин вече не е. Това каза в “Отговорите“ Чавдар Стефанов, който беше дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва: „Събитията с Пригожин доведоха до акцент, то и преди това го е имало, не толкова върху войната в Украйна, колкото до ситуацията в самата Русия. Той - балансьорът, който трябва да удържа ситуацията, като дава, наказва, поощрява едни и други и пази балансите. Но очевидно Пригожин показа, че балансите гърмят и то доста често при диктатури като диктатурата на Путин в Русия. Така че Русия си е същата, участва във войната, продължава да воюва. Обкръжението около Путин и самият Путин не са същите. И генерали изгърмяха, и има още нещо друго, че Путин като че ли се е вслушал в някои от хората около него, така че имаме и една колективност на ръководството и в Кремъл вече. Не е единственият, който вземаше решения Путин, тъй като неговото решение, ако си спомняте, по време на бунта на Пригожин беше да бъдат унищожени. След това се оказа, че не е така, след това ги приеха... Е как, в съвременна Русия беше създадена наемническа армия, включваща и затворници, и убийци, и всякакви други. От 50-60 хилади души, въоръжена с танкове, дори със самолети, хеликоптери. Те са обучени войници, но нека да не фаворизираме толкова бандата на Пригожин от наемници. Те сега са в Беларус и пригожин поне обеща да направи беларуската армия втора в света.

ОЩЕ: Бунтът на Пригожин ще струва милиарди долари, руският бюджет е в окаяно състояние

Лукашенко стана фактор за Путин. Путин, благодарение на Лукашенко, както пишат пропагандистките медии в Русия, е успял да предотврати стълкновенията. Въпреки че да кажем, че са предотвратени мирно, не е така, тъй като 20-25 души летци, хеликоптери има свалени, самолет има свален, са загинали. Но какво е за Путин 20-25 души загинали?“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю