Най-важното за деня, 27 януари 2023 г.

2251
Най-важното за деня, 27 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 януари.

ДЕПУТАТИТЕ СИМВОЛИЧНО ПРИЕХА МЕХАНИЗЪМ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народното събрание прие на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Предложенията за промени в НПК бяха няколко с различни вносители като основният от тях е на Министерския съвет и предвижда ад хок прокурор да разследва сигналите за извършени престъпления срещу главния прокурор. 

САБРУТЕВ ЗА КОНТРОЛА НАД ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР: ГЕШЕВ СПЛАШИ БОРИСОВ

Представете си колко е трудно в днешно време да си Бойко Борисов и ГЕРБ – зависиш от главния прокурор. Иван Гешев ги предупреди да внимават какви закони приемат, в противен случай много бързо могат да приключат разследванията за „Барселонагейт“ и чекмеджето с кюлчетата. Това каза депутатът от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев в ефира на Нова телевизия по повод липсата на кворум при гласуването на законопроекта за разследване на главния прокурор.

ПП И ДБ АТАКУВАТ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

Представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в лицето на Никола Минчев, Атанас Славов и Надежда Йорданова атакуват в Конституционния съд връщането на хартиената бюлетина. За целта са необходими подписите на 48 народни представители, с какъвто брой общо двете формации разполагат в този парламент. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че заедно са работили по жалбата, като определиха това като стъпка към засилване на партньорството помежду им. 

ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО НА НДСВ НЯМА ВРЪЗКА СЪС СРЕЩАТА НА ЦАРЯ С МИТРОФАНОВА: СТАНИМИР ИЛЧЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Няма връзка между възкресяването на НДСВ и срещата на царя с посланик Митрофанова. НДСВ са категорични – случнащото се в Украйна е война. Това каза в предаването на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" новият председател на партията и два пъти евродепутат Станимир Илчев. 

"ОТГОВОРИТЕ": С ЛЮБОМИР ДАЦОВ, СТАНИМИР ИЛЧЕВ И ЮЛИЯН ПЕТРОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова": Забавя ли се инфлацията и ще успее ли България да въведе еврото от 1 януяри 2024 г.? Разговаряме с макроикономиста Любомир Дацов, който е член и на Фискалния съвет.

НАП Е ОТКРИЛА "ГОЛЕМИ ДЪЛГОВЕ" НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО НА NEXO

За периода 2020 – 2022 г. Националната агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на българското дъщерно дружество на швейцарската Nexo - "Ен Ди Ес". Установени са „допълнителни задължения в особено големи размери“ по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева на въпрос, зададен ѝ от депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев.

СЪДЪТ РЕШИ 7-ГОДИШЕН КАЗУС: СТИПЕНДИИ САМО ЗА РОМСКИ ДЕЦА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ

Няма дискриминация при определянето на стипендии само за ромчета - това решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) бе обявено за нищожно от Административен съд София град (АССГ). Това съобщава от "Сдружение Азбукари".

БЛОКАДА И НА ДВЕТЕ ПОРЪЧКИ ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ

В един ден са спрени и двете поръчки за медицински хеликоптери. Едната е на здравното министерство за 135,6 млн. лв. без ДДС за осем хеликоптера, а другата – на държавното дружество "Хели Мед Сървиз" за един брой на лизинг със стойност 1 756 004 евро.

ИЗРАЕЛ ПРЕДЛАГА МОДЕРНИ РАДАРИ ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ (СНИМКИ)

Войната в Украйна ускори процеса по превъоръжаване в Източна Европа. Въпреки кризата, редица държави увеличават военните си бюджети, осъзнавайки че инвестициите в отбранителни способности са едни от най-важните в момента. Модерните оръжейни системи са от ключово значение – те решават военните конфликти, но и гарантират успешна отбрана срещу агресивни противници.

ПРИ БАХМУТ РУСНАЦИТЕ СЕ МЪЧАТ, ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ НОВО РЕШАВАЩО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА? (ВИДЕО)

Почти цял батальон са загубили руснаците по украинска оценка само на 25 януари, при продължаващите руски атаки към Бахмут. За денонощие там е имало 39 сблъсъка. Това заяви говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати.

ПУТИН Е НАРЕДИЛ НОВА ОФАНЗИВА В УКРАЙНА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ-МАРТ, ТВЪРДИ BLOOMBERG

Почти година след началото на инвазията Владимир Путин подготвя нова офанзива в Украйна през февруари или март. Същевременно готви Русия за конфликт със САЩ и техните съюзници, който според него ще продължи с години, пише Bloomberg.

ЕКСПЕРИМЕНТ: 300 ЯДРЕНИ РАКЕТИ ЛЕТЯТ КЪМ ВАС - КАКВО БИХТЕ НАПРАВИЛИ? (ВИДЕО)

На Международна конференция по ядрена политика във Вашингтон, където се събраха водещи световни експерти по национална сигурност, участниците можеха да се почувстват на мястото на президента на САЩ, който трябва да вземе решение в ситуация, в която Русия е изстреляла 300 ядрени ракети. Ето как журналист от Financial Times описа участието си в експеримента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...