Блокада и на двете поръчки за медицински хеликоптери

2754
Блокада и на двете поръчки за медицински хеликоптери
Снимка: БГНЕС

В един ден са спрени и двете поръчки за медицински хеликоптери. Едната е на здравното министерство за 135,6 млн. лв. без ДДС за осем хеликоптера, а другата – на държавното дружество "Хели Мед Сървиз" за един брой на лизинг със стойност 1 756 004 евро.

Причина за това са постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която на 25-ти януари е образувала производства по тях.

Поръчката на здравното ведомство е обжалвана от американската компания "БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК", чийто капитал е в милиарди долари. Другата е блокирана с жалба от българската фирма "Уилинк", която е без дейност от няколко години и с капитал 200 лева.    

Припомняме, че след като единственият кандидат - италианската компания "Леонардо" (Leonardo S.p.A.), даде оферта от 161 973 402 лева без ДДС, надвишаваща пределната стойност на откритата процедура, тя бе прекратена. Впоследствие я обявиха наново – с пряко договаряне. Тогава дружеството свали леко цената със 187 000 лева.

И поръчката на "Хели Мед Сървиз" претърпя провал при първото й обявление, защото не се яви нито един претендент. Те също я повториха впоследствие. Тогава оферти подадоха две фирми – "Хеливенчър ФТО" АД / "Heliventure FTO" NV (Белгия) и "Еър Транспорт Трейдинг" АД (Словакия).

Справка в Търговския регистър сочи, че подателят на жалбата срещу откритата поръчка за доставка на медицински хеликоптер на лизинг "Уилинк" е собственост трима французи (Дидие Мулен, Венсен Тебо и Франсоа Букийон) и 40-годишна българка (Александра Талева-Льомоан), омъжена за французин, като тя притежава 90% от капитала. Създадена е през 2013 от Стив Емануел Жулиен Льомоан с дейност отдаване на аудио-визуална техника под наем, техническо обезпечение на семинари и други събития, търговия със стоки и услуги, търговско представителство, посредничество. 

За последно през 2017 г. "Уилинк" е имала оборот от 25 000 лева, в следващата година той е едва 2 хиляди лева. През 2019-та отчита само загуба от 1000 лева, без никакви приходи. За 2020-та управата на дружеството е подало декларация пред Търговския регистър, че не е извършвало дейност. След това вече годишни финансови отчети не са подавани.

Американската "БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК" обаче има солидна биография. Тя е една от най-известните мултииндустриални компании в света, известна със своите мощни марки като Bell, Cessna, Beechcraft, E-Z-GO, Arctic Cat и много други.

"Това, което започва като малък бизнес в Нова Англия през 1923 г., прераства в компания за 12,4 милиарда долара, със световно присъствие, поддържано от 33 000 души в повече от 25 страни", пише в нейния сайт.

Тя произвежда самолети, роторкрафт, бронирани машини, електрически превозни средства и автомобилни системи.

От пресссъобщение в сайта ѝ става ясно, че страната ни през 2014 г. е договорила с тази компания покупката на 10 четириколесни бронирани машини "COMMANDOTM Select“ за 15 221 528 щатски долара. От там са уточнили, че първоначално превозните средства ще бъдат разположени в подкрепа на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

"Българските национални военни сили в момента разполагат със седем автомобила COMMANDO. Доставени през 2008 г., тези превозни средства са в непрекъсната експлоатация с ISAF в Афганистан. Textron Systems също има договор за техническа поддръжка на Българската армия в Афганистан и тримесечно обучение в България", се сочи още във въпросното прессъобщение.

Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване