"Отговорите": С Любомир Дацов, Станимир Илчев и Юлиян Петров (ВИДЕО)

7252

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова": Забавя ли се инфлацията и ще успее ли България да въведе еврото от 1 януяри 2024 г.? Разговаряме с макроикономиста Любомир Дацов, който е член и на Фискалния съвет.

Завръща ли се НДСВ в политиката и защо сега? В студиото - новият председател на партията и два пъти евродепутат Станимир Илчев.

Българските учители са в протестна готовност. Ще има ли учителска стачка и кога? Отговорите - от председателя на синдикат "Образование" към КТ Подкрепа д-р Юлиян Петров.

Забавя ли се инфлацията и ще успее ли България да въведе еврото от 1 януяри 2024 г.?

"95% съм сигурен, че ако приемем съответните закони, към средата на годината ще обявят, че сме приети в еврозоната. Това каза в предаването „Отговорите“ макроикономиста Любомир Дацов. Какво мисли той за подписката "за спасяване на лева" и опитите да се инициира референдум за въвеждането на еврото: „ Мисля, че е чисто политическо мероприятие, тъй като е доста безмислено. Като питане, от гледна точка и на политика , и на последствия, срокове, които в момента текат. Аз мисля, че независимо какво ще се случи с този референдум, той ще има само политическо отражение. И това, че различните групи, които в края на краищата се обединиха под шапката на "Възраждане", говори, че от това се търси само политическият ефект преди всичко. Тъй като много от нещата ще съвпаднат с бъдещите избори. Както виждате и самият председател на "Възраждане" много силно възразява срещу удължаването на сроковете, приемането на законите, които в момента са внесени и са свързани с еврозоната. Защото просто може да се окаже, че към един април България, подавайки искането за приемането, за оценка на нов конвергентен доклад, просто към средата на годината може да бъде обявено, че тя е приета. Между другото, аз мисля, че 95% това е почти сигурно, че ние ще бъдем приети в еврозоната към средата на тази година, от началото на следващата.

Но така или иначе за мен е политическа тази акция, още повече, че, как да кажа, тя трябва да бъде взета по-сериозно от политическите партии, защото има потенциал да нарастне 30% според мен подкрепата за "Възраждане". Тя друг ефект едва ли ще има.

Когато говориш експертно и технически никой не те чува. Но за сметка на това когато говориш и се заиграваш с емоциите и със страховете на хората, това в България е страшно популярно. Между другото, то върви навсякъде по света. Емоциите и страховете са най-ефективното нещо. Особено страха.

С въвеждането на еврото няма да се случи нищо лошо. Защото еврото и в момента е тук. Защото, какво му е хубавото на един брак? Защо се жените? Нали когато се съберете двамата, вървите напред, създавате общи неща. Т.е., ако човек стои отделно, човек има различни пътища".

Забавя ли се инфлацията и ще успее ли България да въведе еврото от 1 януяри 2024 г., ако парламентът не успее да приеме съответните закони, ще научите от видеоматериала.

НДСВ се завръща в политиката. Защо сега?

Няма връзка между възкресяването на НДСВ и срещата на царя с посланик Митрофанова. НДСВ са категорични – случнащото се в Украйна е война. Това каза в предаването на Actualno.com "Отговорите" новият председател на партията Станимир Илчев. Ето какво каза той по повод срещата на Симеон Сакскобургготски с Волоколамския митрополит Антоний, на която присъстваше и руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова: „От 2009 г., когато се оттегли от политиката и предложи да сменим част от името на партията от „Национално движение Симеон Втори“ на „Национално движение за стабилност и възход“, Негово Величество Симеон Втори не участва пряко в никакви политически събития, не позволява да бъде включван като елемент от политически замисли. Моето дълбоко убеждение е, че тази среща с Волоколамския митрополит е календарно планирана доста отдавна. Няма да се изненадам, ако едно прецизно изследване покаже, че тя е може би маркирана още преди събитията в Украйна. Колкото до Митрофанова, като посланик на Руската федерация, тя по протокол няма къде да бъде в този момент, освен на това място с високия църковен гост. Така е било в Италия, когато митрополит посещава папата и руският посланик в Италия го съпровожда.

Далече съм от всички допускания, че там се е извършила мистичната обработка на идеята за възкресяване на НДСВ. Просто няма никаква връзка между едното и другото събитие. Аз разговарям с мои колеги от пролетта на миналата година и през лятото получих първите 42 заявления за членство в НДСВ на хора, които дотогава не са членували в НДСВ. Нито Митрофанова ми е давала инструкции, нито някой от тях се познава с нея. Разбира се, случаят е удобен за мегаспекулации , за навързване на много подтеми като Кремъл, дългата ръка на руските служби, НДСВ ще бъде патерица на тоя или на оня. НДСВ не може да бъде патерица на проруски сили.

По отношение на случващото се в Украйна, еднозначно (НДСВ има, бел.ред.) отношение на солидарност с най-последователните ни съюзници в Североатлантическия алианс. Ние се борихме да получим членството в НАТО не за да бъде украшение за политическия елит, или някое предмостие за облаги. Ние знаехме, че страната ни не е защитена, не може да се превъоръжи, много в насипно състояние са отношенията между балканските държави, т.е. казано на прост език нямаше предпоставки за такива съюзни договори, които да защитят българския национален интерес и българския суверенитет дори, освен Североатлантическия алианс. Сега да си позволим зигзагообразно отношение е изключено. Случващото се в Украйна, това е война по всички параметри на класическите теории за войната. По всички характеристики на бойните действия, дори ако щете по дължината на фронтовата линия – над 800 километра и оръжията и оръжейните системи, които се използват. Това е една мащабна, опустошителна война, която, и това е най-парадоксалното, се води изключително и по стандартите на Втората световна война, с изключение на ядрено оръжие, което се опакова като заплаха."

Кои са политическите приоритети на НДСВ, ще научите от видеоматериала.

Българските учители са в протестна готовност. Ще има ли учителска стачка и кога?

Учителите са в протестна готовност, ще стачкуват ли и кога? Те искат 20% увеличение на заплатите. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите" разговаряме с председателя на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров, който се надява да не се стигне до учителска стачка, а всичко да се реши на масата за преговори:

"Синдикат "Образование" направи поредния анализ на състоянието на системата и в случая сякаш свети с една по-ярко червена лампа назрялото напрежение и една бих казал протестна готовност за протести или стачки по отношение на размера на учителската заплата. Да припомня, че през последните няколко години се получи един такъв растеж на учителската заплата и тя достигна до едни нива на 125% над средната брутна работна заплата за страната. И всъщност това беше чудесно, защото българските учители достигнаха до едни, никога няма да бъде достатъчна, но до едни нива, които бяха адекватна оценка на техния труд. И не на последно място младите учители също се загледаха в системата. Някои от тях останаха в системата, повечето от тях не останаха, но все пак този процес започна.

Средната възраст на учителите на базата на този анализ, който направихме, с участниците в него, е 54-55 години. И тя е поне с 10 години над средноевропейската възраст на учителите. Което е индикация, че няма голям интерес, макар че се надяваме да го събуждаме у младите учители. Друг индикатор е, че осезателно намаляха мъжете в системата и те също по средноевропейските норми са много по-малко. Останаха към 9% от всички, работещи в системата, което също не е добре и показва намаляване на рейтинга на учителската професия.

Не сме се спряли на тези 20% и те не са панацея. По-скоро ние искаме да поддържаме това отстояние от 125% над средната брутна работна заплата за страната. На този етап това е нещо постижимо и нещо добро, което се е постигнало и трябва действително да остане по този начин.

Нека да припомня, че в Закона за предучилищното и училищното образование има един текст, който казва, че парите за образование не трябва да стават по-малко съобразно размера на брутния вътрешен продукт(БВП). И тази сметка показва, че ние в момента сме намалели на 3,9% от БВП при достигнати 4,5%. В цифри това означава, че за образование тази година в бюджета, по който ще се работи, има 1 200 000 000 лв. повече пари, което пък ще даде възможност не само за увеличение на учителските заплати в тия проценти, които ние визираме и очакваме, а и за политики, които са много важни за системата на образованието, които са започнали и е много важно да продължат."

Още във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...