Израел предлага модерни радари за защита на българското небе (СНИМКИ)

8555
Израел предлага модерни радари за защита на българското небе (СНИМКИ)
Снимка: Israel Aerospace Industries

Войната в Украйна ускори процеса по превъоръжаване в Източна Европа. Въпреки кризата, редица държави увеличават военните си бюджети, осъзнавайки че инвестициите в отбранителни способности са едни от най-важните в момента. Модерните оръжейни системи са от ключово значение – те решават военните конфликти, но и гарантират успешна отбрана срещу агресивни противници.

На този фон ускоряването на дълго проточилата се модернизация на българската армия изглежда все по-належащо. Докато чакаме поръчаните американски изтребители F-16 да пристигнат, трябва имаме едно наум, че армията ни има нужда и от бойни машини, противовъздушна отбрана и модерни радари. Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Израел предлага радари от най-ново поколение на българската армия, които могат да засичат всякакви заплахи в небето над България. Офертата бе потвърдена на семинар, посветен на модернизирането на отбраната във време на нарастващи военни заплахи, организиран от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries. На събитието присъстваха представители на израелското посолство, депутати от парламентарната комисия по отбрана, водещи фигури от Министерството на отбраната и българските въоръжени сили, ръководители на ключови предприятия от българския военно-промишлен комплекс, военни експерти и др.

Придобиването на модерни 3D радари е сред приоритетите за подобряване на отбраната на страната ни, които военното ни министерство представи пред парламента през миналата година. Идеята е дa бъдaт зaĸyпeни 5 cтaциoнapни системи с голям обсег и 2 мoбилни paдapa със среден обсег, които да осигурят въздушно наблюдение на близко и далечно растояние. Модерните 3D радари трябва да заменят използваните у нас остарели морално и физически радарни комплекси, работещи с технологии от средата на 60-те и 70-те години на миналия век. Πpидoбивaнeтo нa нoвитe paдapи e пряко cвъpзaнo c успешното изпoлзвaнe нa aмepиĸaнcĸитe изтpeбитeли F-16, пopъчaни пpeз 2019 година, които се очаква да получим в близките 3-4 години.

Чрез компанията Israel Aerospace Industries (IAI) израелската държава потвърди голямото си желание да участва в модернизацията на българската армия и да си сътрудничи с българския военно-промишлен комплекс. "България е силен съюзник на Израел в Европа и в момента се стреми да модернизира своите отбранителни способности. Компании като IAI са готови да споделят знание и да помагат на своите партньори, както и да допринесат за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество.", каза Наама Леви, заместник-посланик на Държавата Израел в България.

Какво предлагат израелците

Израелската компания предлага на страната ни последното поколение от нейните радарни системи ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) и мултисензорната версия, наречена MS-MMR, в която са вложени най-съвременни технологии. Всички те са произвеждани от специализираното ѝ подразделение ELTA Systems.

Радарната система на IAI/ELTA e единствената, която е доказана в реални бойни действия. Тя е ключова част от световноизвестната система за ПВО на Израел – "Железен купол" (Iron Dome), която за пореден път потвърди безпогрешната си ефективност по време на масирания ракетен обстрел от Ивицата Газа през 2021 година.

MMR системите засичат и проследяват целия въздушен трафик, разпознавайки кои летящи обекти са заплаха и кои не са. Израелските радари разпознават дори прелетни птици.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Очаква се 1/3 от производството на радарите да бъде прехвърлено у нас.

Подобно сътрудничество ще разкрие нови работни места и ще донесе модерни технологии и чуждестранни инвестиции в България. "Ще създадем високотехнологични работни места за български инженери, софтуерни и ИТ специалисти", обещават от ELTA Systems.

Ако подпишем договор за радарите с израелската компания, страната ни вероятно ще бъде включена в глобалната верига за доставки на ELTA. Това е много добра възможност, тъй като нейните радарни системи се купуват по цял свят.

Предимства на израелските радари

Радарите на IAI/ELTA засичат всякакви въздушни заплахи, независимо от големината, формата и скоростта им и осигуряват надеждна картина за въздушно наблюдение, улеснявайки максимално защитата на въздушното простраство. Радарът MS-MMR противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и кръжащи обекти (включително и иранските дронове, използвани в Украйна), които принципно са труднооткриваеми за радарите. Специални сензори разкриват мястото, откъдето е изстреляна въздушната цел и мястото, където ще падне, гарантирайки успешното ѝ прихващане при нужда.

Радарната система е изключително точна и може да засича заплахите (балистични ракети, крилати ракети, артилерийски снаряди, дронове, безпилотни летателни апарати, бойни самолети и др.) максимално бързо и има система за ранно предупреждение, така че както военните, така и обикновените хора да имат достатъчно време за реакция, което спасява човешки животи. "Преди около 20 години, когато имахме въздушна атака в Израел, пускахме сирените и евакуирахме цели градове. После, когато имахме по-точни радари и сензори, предупреждавахме за заплаха определени квартали. С настоящите технологии вдигаме тревога само за конкретна жилищна сграда", обясни о. з. полк. Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems, с 36-годишен опит в израелските ВВС.

Най-голямата израелска военна компания предлага на България супер модерни радари

Системите са мобилни и се събират върху камион, а за разгръщането им са необходими само 15 минути. Така радарите могат да се местят бързо и лесно на различни места и противникът много по-трудно може да ги засече и порази.

Украински инженери създадоха уникален невидим за радарите дрон (ВИДЕО)

Екип от украински инженери и програмисти е разработил уникален дрон, който ще бъде използван за нуждите на Въоръжените сили на Украйна,...

Израелските радари могат да се използват по различен начин според нуждите и да изпълняват няколко дейности едновременно – въздушно наблюдение, въздушна отбрана, противоракетна отбрана. Работят максимално ефективно при всякакви метеорологични условия.

Най-големият плюс на мултимисионните радари е, че те се използват в реални условия и всяка година се надграждат според реалните заплахи. Системата е базирана на отворена архитектура и се развива постоянно, така че без никакъв проблем да се обновява в бъдеще. "Когато купувате радар, е за да го използвате в следващите 30-40 години. Никой не може да предвиди какви ще бъдат заплахите тогава. Затова разработихме радар, който е достатъчно гъвкав, така че да може да се ъпгрейдва и адаптира към всякакви нови заплахи и предизвикателства.", подчерта о. з. полк. Манор.

Българското въздушно пространство и новите американски изтребители ще бъдат уязвими без подходящия отбранителен радар, тъй като откриването, проследяването и идентифицирането са ключови елементи от всяка противовъздушна отбрана. Наблюдението и защитата на въздушното пространство вече не е лукс, а необходимост, отбелязват от израелската компания.

Изпитани в реални условия, системите MMR гарантират въздушно наблюдение и способности за противовъздушна отбрана на редица държави в Европа и по света. Сред тях са САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Финландия, Чехия, Словакия, Унгария и др. До момента са доставени над 150 MMR системи в целия свят, което потвърждава способността на технологията на MMR ефективно да комбинира противовъздушна отбрана и мисии за въздушно наблюдение. Израелските радарни системи са напълно оперативно съвместими със системите на НАТО.

"Семейството MMR отговаря на широк спектър от нужди – от локализиране и проследяване на изстреляни ракети и артилерийски снаряди до осигуряване на цялостна картина за въздушно наблюдение и ситуационна осведоменост.", посочва о.з. полк. Манор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика