Най-важното за деня, 3 август 2023 г.

4495
Най-важното за деня, 3 август 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 август.

ГАСИМ ПОЖАРИ, РАЗПАЛЕНИ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ДЕНКОВ С КРИТИКА КЪМ ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ

Налага се от първия ден на нашето управление да гасим пожари в повече от министерствата. Тези пожари наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата. Това заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет.

СМЕШЕН ПЛАЧ И ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО: ГЪЛЪБ ДОНЕВ ОТГОВОРИ НА ОБВИНЕНИЯТА НА ДЕНКОВ

Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми като съдебната реформа и покачването на цените на горивата. Това каза пред журналисти бившият служебен премиер Гълъб Донев по повод критиките на настоящият премиер Николай Денков към работата на служебното правителство.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА: СГЛОБКАТА РАБОТИ, МОДЕЛЪТ "ГЕРБ" ВЕЧЕ ГО НЯМА

Бившият депутат и говорител на правителството на Кирил Петков в четворната коалиция - Лена Бориславова заяви, че сглобката в Народното събрание работи добре, а моделът "ГЕРБ" вече го няма.

ЗАЩО ПП-ДБ ЗАГУБИ „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ“: АДВ. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Инициативата “Правосъдие за всеки“ прекрати споразумението за подкрепа на “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) срещу промени в Конституцията и съдебна реформа. Обратимо ли е това и при какви условия? В седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с адв. Емил Георгиев от инициативата “Правосъдие за всеки“:

ПЕЕВСКИ ПОХВАЛИ ИДЕИТЕ НА "ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" ЗА КОНСТИТУЦИЯТА (ВИДЕО)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски похвали идеите на "Правосъдие за всеки" за Конституцията. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в парламента във връзка с конституционните промени, които бяха внесени с подписите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в последния работен ден на парламента преди ваканцията. 

"НЕКОМПЕТЕНТНОСТ" Е ДУМАТА ЗА ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН: ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

"Некомпетентност" е думата за този политически сезон. Това каза политологът и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Татяна Буруджиева в седмичното обзорно предаване на Actualno.com  “Отговорите със Спасиана Кирилова“.

ЗАМАЗВАТ НИ ОЧИТЕ С НАСИЛИЕТО: ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ОТБИЯТ НОМЕРА, СМЯТА ИЗВЕСТЕН АДВОКАТ

Правят за домашното насилие това, което е най-лесно – на коляно да се увеличат наказанията за телесните повреди, без да има никакви статически данни, че размерът на наказанията е проблемът. Къде е законовата защита на човешкото достойнство? Това попита известният български правозащитник адвокат Михаил Екимджиев.

СЛЕД СЛУЧАЯ В СТАРА ЗАГОРА: СПЕШНИТЕ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ МИНАХА ПРЕЗ КОМИСИЯ

На извънредно заседание правната комисия в парламента прие изменения в Закона за защита от домашното насилие и промени в Наказателния кодекс на първо четене, като те ще бъдат разгледани от пленарна зала на извънредно заседание в понеделник. Законопроектите са внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заради случая с нарязаното с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора и след масови протести в нейна подкрепа и желание за по-строги наказания.

ЖЕНА ТВЪРДИ, ЧЕ Е ЖЕСТОКО ПРЕБИТА ОТ БЛИЗЪК НА АРЕСТУВАНИЯ ПО СЛУЧАЯ НА ДЕБОРА

Поредно насилие над жена. Диляна буквално е отвлечена и малтретирана, след като излязла от заведение в града. Разказва, че била пребита от мъжа, с когото живеела на семейни начала и от когото има две деца.

ХИТОВ БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛ И СЪД ЗА АВТОРСКИ ПРАВА: КОЙ НЕ ПЛАТИ? (ВИДЕО)

Един от най-добрите оператори на дрон в България Ясен Джабиров се закани да съди продуцента Светлин Нейнски. Той твърди, че Нейнски е използвал негови кадри в сериала "С река на сърцето", излъчван по "Нова телевизия", без да му плати цялата дължима сума.

ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ: КОЙ ЩЕ ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ И КОИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ВАЛУТАТА НА ЕС

По-малко разходи за българската търговия. Глас и влияние по отношение на вземането на решения в еврозоната. По-лесно управление на държавните и общинските пари. Това са най-очевидните предимства от бъдещото влизане на България във валутния съюз на ЕС (еврозоната) т.е. приемане на еврото, посочени в специализирания анализ "Икономически ефекти от присъединяването на България към еврозоната".

ГЕРМАНИЯ Е В "ЗОНАТА НА ЗДРАЧА" - МЕЖДУ СТАГНАЦИЯ И РЕЦЕСИЯ

 

Германия ще стане единствената голяма икономика в света, която може би няма отбележи ръст тази година, съобщава полското издание Interia. Експертите отбелязват, че промените в страната, която е най-голямата европейска индустриална сила, се дължат главно на "енергийния шок", свързан с конфликта в Украйна

СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ: РУСИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ (ВИДЕО)

Руското военно министерство официално предостави допълнителна военна техника за руската териториална отбрана в Белгородска и Курска области. Става въпрос за тежки картечници, оборудване за сваляне на дронове и военни камиони. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално каза, че това се прави, за да може да се спират атаки към двете области от страна на Украйна.

ПАЛЕЖИТЕ НА ВОЕННИ КОМИСАРИАТИ В РУСИЯ - БУНТЪТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ В ЗАЩИТА НА МЛАДИТЕ ОТ МОБИЛИЗАЦИЯ (ВИДЕО)

Възрастните хора се страхуват за внуците и палят военните комисариати, в които трябва да се явяват младите руснаци, за да отидат на война в Украйна.

УСПЕХЪТ НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА СЕ БАВИ. ЗАЩО?

 

"Все още не можем да направим категорични заключения за контраофанзивата". Това казва високопоставен украински военен пред The Economist.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество