Най-важното за деня, 3 февруари 2023 г.

5257
Най-важното за деня, 3 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 февруари.

НОВИЯТ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ЗАРАБОТИ, РАДЕВ СЕ ПОХВАЛИ С ИНТЕРКОНЕКТОРА И "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

Новият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, но почти изцяло непроменен, официално встъпи в длъжност в петък. Държавният глава изнесе реч пред министрите на "Дондуков" 2 и се похвали как избраниците му преодолели най-вече кризите в енергетиката.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ОБЯВИ КОЛКО ЩЕ СТРУВАТ ИЗБОРИТЕ НА 2 АПРИЛ

Новят и почти непроменен служебен кабинет, начело с Гълъб Донев, прие на първото си заседание постановление, с което одобри план-сметката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г.

РОСИЦА МАТЕВА УВЕРЯВА, ЧЕ ЦИК ЩЕ СЕ СПРАВИ С ИЗБОРИТЕ, ВЪПРЕКИ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се справи с предсрочните парламентарни избори на 2 април. Има предизвикателства вследствие измененията на Изборния кодекс, но ще се справим. В това увери пред bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

РЪКОВОДСТВОТО НА БСП СТИГНА ДО ПОРЕДНО ДЪНО НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ: КАЛОЯН ПАРГОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ръководството на БСП стигна до поредно дъно на миналите избори. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ Калоян Паргов, изключен от Националния съвет на БСП, но възстановен от съда. Той е и председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи и общински съветник в СОС. Макар и възстановен от съда като член на БСП и на Националния съвет, той присъсва на последния, но няма делегатска карта, което означава, че е лишен от право на изказване и гласуване. Припомняме, че макар и възстановени от съда, двамата с Кирил Добрев бяха изгонени от предпоследното заседание на съвета

МЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ТРОЛСКИТЕ ФАБРИКИ: РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ В "ОТГОВОРИТЕ"(ВИДЕО)

МЕТА не може да се справи с тролските фабрики. В социалните мрежи се води истинска хибридна война, особено през последните месеци и последната година. Това каза в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова" Радослав Бимбалов, рекламист, писател и наказван многократно във Фейсбук.

„ОТГОВОРИТЕ“: С РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ, КАЛОЯН ПАРГОВ И ВЛАДИМИР СИРКАРОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Блокираните профили на интелестуалци във Фейсбук: Какво произлезе от изслушването на Телус в парламента? Припомням ви, че профилите във Фейсбук на известни личности, сред които и журналисти, бяха блокирани. Сред тях са Христо Комарницки, Радослав Бимбалов, Иво Балев и Манол Глишев. След протест и огромно недоволство Actualno.com научи от свои източници, че модерацията в социалната мрежа за България вече няма да се извършва у нас. Разговаряме с един от наказаните, експертът по рекламата и писател Радослав Бимбалов.

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ НЕ СПАЗВА ЗАКОНА - НЯМА "ЧЕРЕН" СПИСЪК С МАМЕЩИ ФИРМИ

Изискването за публикуване на т. нар. "черен" списък с недобросъвестни фирми, изпълнявали обществени поръчки, се оказа мъртва законова разпоредба.

"ГАЛЪП": 25% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ГОТОВИ ДА ЕМИГРИРАТ В ДРУГА ДЪРЖАВА

Една четвърт от българите са в готовност да емигрират в друга държава, ако разполагат с всички необходими документи. Това сочат данни от проучване на общественото мнение, проведено от „Галъп интернешънъл“ в 57 страни. Покрити са около две трети от глобалното население, твърдят социолозите.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: КАК BREXIT ЗАДУШИ ТУРИЗМА

 

На 23 юни 2016 година с крехко мнозинство британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз. Така и стана три години и половина по-късно - от 31 януари 2020 година Брекзит е факт. Последиците се усещат в много области като миграцията, търговията и туризма. А дългосрочните ефекти тепърва ще стават ясни в следващите години.

БОЕВЕТЕ В УКРАЙНА КИПЯТ, РУСНАЦИТЕ ИЗГЛЕЖДА СЕ ГОТВЯТ ЗА НОВА АТАКА (ВИДЕО)

 

Неизбежна нова руска офанзива в Донбас - може би още на 24 февруари, след като са мобилизирани 500 000, а не 300 000 нови войници в последната засега вълна на мобилизация в Руската федерация. Спрян мобилен интернет в Луганска област, защото много местни предават на украинската армия къде са разположени руски военни части и тяхната логистика. И Владимир Путин, усърдно дирижиращ лъжата за "възродения и застрашаващ Русия нацизъм" пред руския народ, с която посочва "страшен враг" (тотално измислен), за да държи подкрепа – този път в приказки за германски танкове с кръстове. Това е актуалната картина що се отнася до войната в Украйна, описана в дневния доклад на американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

СКЕПТИЦИЗЪМ ОТ ГЕРМАНИЯ: РЕЗУЛТАТЪТ ОТ КОЛЕБАНИЯТА НА ЗАПАДА ЩЕ Е АМПУТИРАНА УКРАЙНА

 

Колкото и да горчи признанието, победата на Украйна с всеки ден става все по-малко вероятна. Украинската армия е на изчерпване откъм хора и оръжия, врагът се адаптира по-добре и разполага с огромни резерви. Нищо чудно, че западните дипломати сега все повече и повече говорят за прекратяване на огъня. Изводите са на немското издание Die Welt и те не са резултат от симпатии към Владимир Путин, а че Украйна не получава адекватна военна помощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com