Великобритания: Как Brexit задуши туризма

5813
Великобритания: Как Brexit задуши туризма
Снимка: iStock

На 23 юни 2016 година с крехко мнозинство британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз. Така и стана три години и половина по-късно - от 31 януари 2020 година Брекзит е факт. Последиците се усещат в много области като миграцията, търговията и туризма. А дългосрочните ефекти тепърва ще стават ясни в следващите години.

От Брекзит насам влизането във Великобритания е по-сложно за европейските граждани - дори за онези, които отиват на почивка. Докато преди всеки гражданин на ЕС можеше да влезе в страната с личната си карта, сега това е възможно само с паспорт. Но не всеки разполага с такъв документ - само двама от всеки трима европейци имат задгранични паспорти.

Туристите намаляват

Доклад на “VisitBritain” от ноември 2022-ра показва, че общият брой на туристите през миналата година е с около една трета по-нисък от този от преди пандемията, която парализира туризма. Това е сериозен спад. Трябва да се признае също, че Брекзит и пандемията оказват влияние едновременно и е трудно да се прецени кое има по-голям ефект.

Едно обаче е сигурно - пандемията свърши, а Брекзит все още е тук. Според изчисленията на “VisitBritain” осем милиона души са посетили Великобритания между април и юни 2022 г. Сред тях са почти 5 милиона европейци. Този брой не е много по-различен от същия период през 2019. Обнадеждаващо е, че правилата за пътуване, наложени след Брекзит, може да бъдат възприети от хората в ЕС.

Ценовият ръст може да отблъсне туристите

Брекзит има и друг ефект. Някои туроператори, специализирали се в организацията на пътувания до Обединеното кралство, споделят, че имат много проблеми с покачващите се цени в хотелите и ресторантите във Великобритания.

Един германски предприемач, който предпочита да остане анонимен, споделя пред ДВ, че увеличаващите се цени на хотелските стаи и много други услуги във Великобритания са го принудили да вдигне и своите тарифи. Той организира пътувания до Шотландия за заможни германци, австрийци и швейцарци от средата на 1990-те години. 10-дневна почивка за двама преди 4-5 години е излизала между 6000 и 8000 евро. Днес той иска двойно повече. “Това е съвсем същото пътуване, но ние не печелим нито цент повече”, оплаква се той. “Британските хотели са удвоили, дори утроили цените и всичко е по-скъпо”, казва той.

Изследователи от Лондонското висше училище за икономика и политология установяват, че Брекзит води до много бюрократични проблеми в бизнес отношенията с партньори от ЕС. Това от своя страна подклажда инфлацията в Обединеното кралство, което се отразява на цените на туристическите услуги, на които влияят и високите енергийни цени.

Брекзит засилва недостига на кадри

Британската хотелиерска и ресторантьорска индустрия винаги е разчитала на нископлатени работници от страните от ЕС. В последно време обаче тези кадри липсват. Според Оксфордската обсерватория по миграцията броят на европейски работници е спаднал с 25% между юни 2019 и юни 2021 година.

Брекзит само влошава тези проблеми. Затварянията на редица заведения след пандемията принуди много сервитьори, готвачи и работещи в хотелите да си търсят друга работа или дори да се върнат обратно в родните си държави в ЕС. Компании, чиито служители преди са били основно италианци, испанци и гърци, сега изпитват сериозни затруднения. Нискоквалифицираните работници от ЕС вече много по-трудно могат да получат достъп до британския трудов пазар.

Според “Ню Йорк Таймс” много ресторанти в Лондон са принудени да намалят работното си време поради липса на персонал. Свободните работни места в индустрията гонят 11%.

Какво казва британският туристически бранш?

Джос Крофт, председател на британската туристическа асоциация UKinbound, е убеден, че Великобритания ще продължи да бъде популярна дестинация за туристите. Той обаче смята, че би било полезно Обединеното кралство да предприеме стратегия, подобна на австралийската, при която млади хора под 30-годишна възраст могат да работят в почивните си месеци със специална виза. Това би довело нова работна ръка в бранша, а и би помогнало на културния обмен. “Знаем, че хората, които са идвали тук на младини, са по-склонни да инвестират и да развиват бизнес във Великобритания по-късно”.

Крофт е оптимистичен за бъдещето на Обединеното кралство като туристическа дестинация и мисли, че коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май тази година и музикалният конкурс Евровизия в Ливърпул по-късно същия месец ще привлекат много туристи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа