Най-важното за деня, 3 май 2023 г.

5101
Най-важното за деня, 3 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 май.

БОРИСОВ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПП-ДБ, ГЕРБ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че партията му отказва варианта на ПП-ДБ за правителство с втория мандат с подкрепа на ГЕРБ-СДС. Той обяви, че от днес формацията му започва преговори с всички партии и ще направи същото като "Продължаваме промяната - Демократична България", но с първия мандат - правителство на малцинството.

РУСИЯ СЕ ОПЛАКВА: УКРАЙНА ОПИТА ДА УДАРИ КРЕМЪЛ (ВИДЕО)

Украйна направи опит да удари Кремъл с дронове, но атаката беше успешно отбита, съобщиха от пресслужбата на издирвания от Международния наказателен съд в Хага заради систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

ГЕРБ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ПП-ДБ: ЗАКЛИНАНИЯ И ЕКСЕЛСКИ ТАБЛИЦИ (ВИДЕО)

Част от предложенията на ПП-ДБ за управленската програма са били заклинания и екселски таблици. Това коментира Томислав Дончев от ГЕРБ - СДС по време на брифинг по повод преговорите с ПП-ДБ за програмата. 

КИРИЛ ПЕТКОВ: КАНДИДАТЪТ НИ ЗА ПРЕМИЕР Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО, ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО

Ако ГЕРБ искат да имат контрол над държавата, това може да стане през шефове на парламентарни комисии, каза Кирил Петков по БНТ. Така той отправи предложение към партията на Борисов, че срещу подкрепа за правителство на малцинството на ПП-ДБ, ГЕРБ могат да получат председателски места на ключови парламентарни комисии, включително и тази по регионално развитие.

ДЕНКОВ: САМО АСЕН ВАСИЛЕВ МОЖЕ ДА ОПРАВИ КАШАТА ВЪВ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО

Задачата ми е изключително трудна. Трябва като треньор и събера един отбор да играем мач. Трябва да е ясно, че един Министерски съвет трябва да е екип и да решава проблемите. Трябва да има екипен принцип при съставяне на кабинет. Там е и мястото на Асен Василев. Имам доверие, че той може да оправи кашата, която забърка финансовото министерство. Това каза предложеният за премиер от коалицията ПП-ДБ Николай Денков в ефира на Нова телевизия.

ДАНИЕЛ ЛОРЕР ПРИЗОВА ГЕРБ ДА ИЗБЕРЕ: ИЛИ ПОДКРЕПА НА ПРОЕКТОСЪСТАВА НА ПП-ДБ, ИЛИ МАГНИТСКА КОАЛИЦИЯ

В момента ГЕРБ имат огромна дилема – дали да продължат да подкрепят крехкото доверие, което създадохме или да завият отново на магнитската коалиция, от която едвам-едвам се опитват да се обърнат от нея. Направихме услуга на ГЕРБ с представянето на проектокабинета и пред тях стои въпросът дали да се обърнат към коалицията "Maгнитски", или хартиената коалиция, или да подкрепят кабинет, който ще е добър за България.

ГЕРБ ИСКА ОБЩИНИТЕ ДА ГЛОБЯВАТ ЗА ПЪТНИ НАРУШЕНИЯ И ДА СИ ВЗИМАТ 70% ОТ СЪБРАНОТО

На 26 април група народни представители от ГЕРБ внесе за предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат кметовете и общинските власти да могат да изграждат паралелни структури за контрол на това движение.

ВЕРСИЯТА "НАСОЧЕН ВЗРИВ" СРЕЩУ ИВАН ГЕШЕВ: СЛАВИ АНГЕЛОВ ПОСОЧИ ЗАЩО НЕ ВЯРВА

Не виждам от показаното досега за взрива срещу главния прокурор Иван Гешев как точно отговаря на твърденията за насочена експлозия. Това заяви журналистът Слави Ангелов.

"ШУШУ-МУШУ" И ГИ ИЗБРАХА" - КАК БТС СЕ ОКАЗА С ДВА УПРАВИТЕЛНИ СЪВЕТА (ВИДЕО)

Защо Българският туристичеки съюз (БТС) има два управителни съвета? Този въпрос излезе на дневен ред в последни дни, след като БТС се оказа в центъра на скандал с домакините на хижа "Христо Смирненски", които не стопанисват сградата, като твърдят, че са незаконно изхвърлени от страна на Българския туристически съюз с помощта на 30 "мутри". Във втора част на интервюто с члена на единия УС Ангел Филипов за Студио Actualno се опитваме да открием отговор.

ФСБ: АРЕСТУВАН Е БЪЛГАРИН ЗА ПОДГОТОВКА НА АТЕНТАТ СРЕЩУ ЛИДЕРИТЕ НА КРИМ (ВИДЕО)

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е осуетила опит за атентат от страна на украинското военно разузнаване срещу лидерите на Крим и е арестувала български гражданин, участвал в подготовката. Това съобщиха за контролираната от Кремъл руска агенция ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ. Твърди се, че организатор на подготвяните терористични атаки е Роман Машовец, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

ЕК ДАВА ПОЛОВИН МИЛИАРД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА БОЕПРИПАСИ, РАДЕВ ПАК ЛИ НЯМА ДА ИСКА?

Европейската комисия представи проектозакон, според който от бюджета на ЕС ще бъдат отпуснати 500 млн. евро (550 млн. долара) за увеличаване на производството на боеприпаси, предаде АФП.

РУСКИ ДАННИ ЗА НОВ ДЕН НА УКРАИНСКИ АТАКИ, СЛЕД КАТО И КИТАЙ ПРИЗНА РУСИЯ ЗА АГРЕСОР (ВИДЕО)

Информацията, че Русия обръща все по-сериозно внимание и вижда определени действия, предполагащи начална фаза на украинска контраофанзива в окупираните от руснаците украински земи продължава да се трупа.

POLITICO: УКРАЙНА КРИЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА КОНТРАОФАНЗИВА ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ

Украйна крие подробности за предстоящата пролетна контраофанзива от своите съюзници в опит да предотврати изтичането на класифицирана информация, което може да навреди на контранастъплението.

САЩ ИСКАТ ДА ЗАВЛАДЕЯТ РУСИЯ ЗАРАДИ ВУЛКАНА ЙЕЛОУСТОУН: НОВА ПОРЦИЯ РУСКА ПРОПАГАНДА

Запада се опитва да отстрани Русия като основна геополитическа сила в Европа. Не само това, но в САЩ се опасяват от евентуално изригване на вулкана Йелоустоун, а в този случай най-безопасни ще бъдат земите в Русия. Това става ясно от интервю на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев за "Известия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество