ЕК дава половин милиард за производство на боеприпаси, Радев пак ли няма да иска?

8669
ЕК дава половин милиард за производство на боеприпаси, Радев пак ли няма да иска?
Снимка: Getty Images

Европейската комисия представи проектозакон, според който от бюджета на ЕС ще бъдат отпуснати 500 млн. евро (550 млн. долара) за увеличаване на производството на боеприпаси, предаде АФП.

Проектозаконът е наречен ASAP (Act to Support Ammunition Production - Закон за подпомагане на производството на боеприпаси): на английски този акроним означава и "as soon as possible" (възможно най-скоро, възможно най-бързо).

ОЩЕ: Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)

Европейската комисия е готова да отпусне около 500 млн. евро за съфинансиране (40% до 60 % от необходимите инвестиции), за да се увеличи производственият капацитет на снарядите и ракетите на около петнадесетте завода на континента. Тези средства ще бъдат взети както от Европейския фонд за отбрана - инструмент, разполагащ със 7 млрд. евро за финансиране на програми за научни изследвания и иновации в сектора, така и от бюджета, предвиден за нов инструмент в процес на разработване – Edirpa, който до края на годината трябва да помогне на европейците да обявят съвместни търгове за доставка на оръжие.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че се надява предложението да стане закон до края на следващия месец. "В момента е налице извънредна ситуация", заяви Бретон, като допълни, че "трябва да действаме бързо, защото войната в Украйна, която първоначално беше война на запасите, се превръща в истинска индустриална война".

"Нашият план има за цел пряко да подкрепи с финанси от ЕС усилията за увеличаване на нашата отбранителна промишленост, за Украйна и за нашата собствена сигурност. Тази подкрепа на Общността днес е от съществено значение за увеличаване на производството на боеприпаси, по-специално на артилерийски снаряди 155-ти калибър, от които Украйна отчаяно се нуждае, за да се защитава и да подготви контранастъплението си срещу руската армия", уточни европейският комисар.

ОЩЕ: България не се ангажира с нова военна помощ за Украйна, обявиха от служебното правителство

Попълване на оръжейните запаси

Освен това, държавите членки ще могат да използват кохезионните фондове или Европейския план за възстановяване, за да инвестират в заводи за боеприпаси или компоненти. "Като се имат предвид условията за финансиране, предлагани от банките на оръжейната индустрия, ние ще можем да компенсираме част от допълнителните разходи и очаквам също така публичните банки, и по-специално Европейската инвестиционна банка, да изиграят своята роля", обясни Бретон.

БГНЕС припомня, че този план на Европейският съюз се очаква още от 20 март. Тогава "двадесет и седемте" се бяха съгласили да изпратят на Украйна в рамките на дванадесет месеца един милион боеприпаси, главно 155-милиметрови снаряди, но също и ракети или 152-милиметрови снаряди от съветски тип.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

За тази цел държавите членки се ангажираха да използват запасите си, да пренасочат поръчките, които се произвеждат в момента, към страната, в която се води война, или да стартират нови поръчки, като ги обединят в няколко държави. Всичко това е субсидирано в размер на 2 милиарда евро от Европейския механизъм за мир - европейски фонд, допълван от държавите и предназначен по-специално за закупуване на въоръжение.

ОЩЕ: Еврокомисар идва в България и Словакия, за да извоюва повече боеприпаси за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа