ГЕРБ за предложенията на ПП-ДБ: Заклинания и екселски таблици (ВИДЕО)

4905
ГЕРБ за предложенията на ПП-ДБ: Заклинания и екселски таблици (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Част от предложенията на ПП-ДБ за управленската програма са били заклинания и екселски таблици. Това коментира Томислав Дончев от ГЕРБ - СДС по време на брифинг по повод преговорите с ПП-ДБ за програмата. 

От ГЕРБ-СДС определиха още предложенията на ПП-ДБ като букет от други хрумки и зашеметяващи емоционални послания.

Дончев все пак благодари за свършената работа, като според него тя е свършена до средата. "Има цели сфери, където забележките, предложенията, отправени от нашите екипи, са до голяма степен приети", каза Дончев и изброи, земеделие, спорт, култура, външни работа и отбрана. Според него обаче голяма част от предложенията, които са постъпили, не са били съвсем професионални. ОЩЕ: Борисов отхвърли предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството (ВИДЕО)

"Най-големият проблем е свързан с острото противоречие между сектора бюджет и финанси спрямо всички останали сектори", обясни Дончев.Според него при консервативни изчисления дефицитът би бил 20 млрд. лв. ОЩЕ: Василев отрече да е имало подкуп за ГЕРБ (ВИДЕО)

Бюджет и финанси

ГЕРБ смятат, че посоката на управленската програма на ПП-ДБ в частта бюджет и финанси, е неточна.

"Една от най-важните сфеи, една от най-важните теми е темата, свързана с публичните финанси. Състоянието им е изключитено тежко. Свидетели сме на бюджет с рекорден дефицит", коментира Теменужка Петкова

Според нея на фона на тази изключително тревожна картина, са очаквали с голям интерес програмата на ПП-ДБ в частта финанси и бюджет. Тя се зачуди защо програмата е била в Exel. "Не успяхме да видим конкретни мерки, свързани с овладяването на инфлацията", подчерта Петкова, обръщайки внимание, че това е един от основните проблеми страната ни да се присъедини към Еврозоната. 

Според нея не е ясно какво точно ще се преструктурира в Министерство на финансите, както и не са били ясни целите за присъединяването ни към ОИСР. 

"Предвидено е да бъдат извършени други реформи, които засягат данъчното законодателство. Споменах, че няма политика по отношение на увеличаване на инвестициите и по отношение на увеличаване на растежа", заяви Петкова. 

Антикорпуция и правосъдие

ГЕРБ и ПП-ДБ са се съгласили в разделянето на антикорупционната комисия, но е имало разногласия към изискванията към служителите, като идея на ПП е била това да са лица с 10 години юридически стаж, където са били забележките на ГЕРБ. За Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество не са готови с реформирането, тъй като се чака директива на ЕК. 

Енергетика

Думата,  с която Жечо Станков от ГЕРБ описа програмат ана ПП-ДБ в сектор "Енергетика" е "Незаконна". "Първата задача в тяхната програма е да дефинираме бедността. Втората е да изкарат всички домакинства на свободния пазар, което означава повишаване на тока на домакинствата поне 5 пъти", обясни Станков. Според него те си поставят за цел гражданите под линията на бедността да станат 3 млн. души. Според него незаконно е, защото това е забранено със закон, а на второ място е незаконно, защото искат затваряне на въглищните централи

"Колегите са се развихрили не само на територията на страната", каза той и уточни, че са си записали, че освен нашите въглищни централи, искат да затворят тези в страните от Западните Балкани. 

Той изрази притеснения от декапитализацията на българската енергетика. "Булгартрансгаз" и ЕСО да бъдат изкарани то структурата на БЕХ. Първо, задължително ще ги изкарат от забранителния списък на приватизация. На второ място, означава, че кредиторите, които са ни дали пари напред, ще си поискат парите обратно. Това са 2.4 млрд. или още 1.5% дефицит", добави Станков. Той разкритикува и темата с батериите. 

Регионално развитие

"България ще се разделя на кътчета и в тях ще има региони и може би по-малки административни единици. Петте моста на Дунав са се задоволили с провеждане на двустранни срещи", каза  Николай Нанков. По думите му няма лошо, защото от там се почва. Той поясни, че ПП-ДБ са поискали нова оперативна програма. 

Нанков отчете, че за тях ефективното управление е свързано само с дигитализация. Той обърна внимание, че  са записали дигитализация на жп релсите и влаковия състав.

Здравеопазване

От ГЕРБ обясниха, че за детската болница е било записано в програмата "обявяване на прозрачна обществена поръчка за проектиране, строителство на детска болница според модерните световни стандарти за архитектурен облик". Костадин Ангелов определи това като заклинание, но според него прозрачна обществена поръчка едно до друго е тавтология, все едно да се каже - детска педиатрия. 

Той разкритикува ПП-ДБ за това, че са мислили само за спешна помощ по въздух, а не и за тази по земята. Депутатът от ГЕРБ отчете, че също не е било помислено за площадките за кацане на медицинските хеликоптери. "Ще имаме хеликоптери във въздуха, но няма да има къде да кацат", добави депутатът от ГЕРБ. ОЩЕ: Меджидиев: Два хеликоптера ще бъдат осигурени на лизинг за въздушните линейки

Ангелов зачете и друго предложение, в което се казва: "Български пощи да осигурят базови телемедицински услуги в 225, избрани обновени пощенски станции в населени места без медицински центрове въз основа на предварителен анализ". "Не разбирам как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат медицински центрове", каза още Ангелов. 

Той даде пример и с друго изречение, което по думите му е било трудно за остойностяване и цитира: "Създаване на приветливи болници с грижа за хората, в които пациентът се чувства спокоен и сигурен". Ангелов каза, че не знае колко средства ще са нужни, за да се постигне това пожелание. 

Социална политика

Деница Сачева обясни, че от ПП-ДБ са поискали реорганизация на Агенцията по заетостта, но без да е ясно в каква посока. Тя отчете, че по отношение на пенсионната система, са заложили само да възложат анализ по темата. Сачева обобщи, че впечатление е направило силното непознаване на работата на институциите. По думите й е имало идеи законодателството да се възлага на външни фирми, а изпълнението на обществените поръчки да се възлага от комисии в парламента, а общините да получават прозрачно пари - пред камери. Сачева заяви, че е била впечатлена от сектор "Отбрана", където основният заложен приоритет, е изслушване на министъра на отбраната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика