Най-важното за деня, 7 юли 2023 г.

3085
Най-важното за деня, 7 юли 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 юли.

РЕШЕНО: НЯМА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО

Народното събрание отхвърли предложения референдум на "Възраждане", който би блокирал членството на България в еврозоната до 2047 г.

ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ В БЪЛГАРИЯ Е ЛЕГИТИМАЦИЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО: СВЕТЛИН ТАЧЕВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България означава легитимация за правителството. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова” политологът от Галъп Интернешънъл д-р Светлин Тачев.

ДИМО ГЯУРОВ: РАДЕВ ИЗГЛЕЖДАШЕ СЛАБ ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА СЪС ЗЕЛЕНСКИ

Президентът Румен Радев бе слаб, изглеждаше слаб и аргументите му бяха слаби при срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски. Toва мнение изрази бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров пред bTV за посещението на украинския президент в България.

БОРИСОВ: ДА МИ ПРОЩАВАТ КОМПРОМИСИТЕ, СТРУВАШЕ СИ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ

Струваше си България да я изведем на позицията, на която е направила своя цивилизационен избор. Да ми прощават компромисите, но в името на България това беше по-важно. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента след като бе попитан за коментар за срещата на  президента Радев със украинския държавен глава Зеленски. 

„ОТГОВОРИТЕ“: СЪС СВЕТЛИН ТАЧЕВ, ПЛАМЕН ИВАНОВ, Д-Р АЛЪН НАЧЕВ И Д-Р ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”: Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България и актуалната политическа обстановка у нас. В студиото – политологът от Галъп Интернешънъл д-р Светлин Тачев. Разговаряме и за излязлата наскоро негова книга „Новият преход“.

"ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА": ПРОКУРОРИ ВЪРНАЛИ МИЛИОНИ, НО НЕ ОТКЪДЕТО СА ГИ ИЗЗЕЛИ

През първите три месеца на 2020 г. наблюдаващите прокурори по знаковото дело "Осемте джуджета" са връщали веществени доказателства, при което са допуснати груби закононарушения. Пари и злато на обща стойност около 5 млн. лв. не са били върнати на хората, от които са иззети.

АТАНАС СЛАВОВ КАЗА В КАКЪВ СРОК СЕ НАДЯВА ДА ИМА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Правосъдният министър Атанас Славов се надява на бърза писта за промените в Конституцията. Най-много до половин година промените в Основния закон трябва да са факт, надява се правосъдният министър, изказал мнението си в студиото на bTV. 

ГНЯВ ЗАРАДИ КОМАРИТЕ: ОБЩИНИТЕ ПРЪСКАТ, ЖАЛБИ БЛОКИРАТ БОРБАТА С ТЯХ

Ситуацията в крайдунавските общини става все по-напрегната заради нашествието на комари. Общините трудно се справят сами. Със собствени средства те обработват своите площи, но има много територии, нуждаещи се от пряко въздействие, за да се ограничи извънредно повишената им популация, които са извън техния контрол.

САТЕЛИТНИ СНИМКИ: ИМА ПРИЛИЧАЩИ НА БОМБИ ПРЕДМЕТИ ВЪРХУ РЕАКТОР НА АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ

Страховете, че най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие, може да се превърне в ядрена бомба в стартираната война срещу Украйна от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, продължават да си силни. Само че официалното говорене как скоро може да има страховито развитие в АЕЦ-а изведнъж стана доста по-миролюбиво и "деескалира".

САЩ И РУСИЯ СА ГОВОРИЛИ ТАЙНО ЗА МИР В УКРАЙНА

Не е имало официално подкрепена от Белия дом и правителството на САЩ инициатива за тайни срещи и разговори между бивши американски високопоставени военни и отговарящи за националната сигурност с руския външен министър Сергей Лавров и други руски представители, на които да се обсъжда как да се сложи по-скоро край на войната в Украйна. Това официално обявиха от Белия дом - с уточнение, че такава инициатива обаче всъщност е имало, но тя не била инспирирана от американската администрация, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА

Когато анестезията започва да отслабва, 19-годишен украински войник надава тих вой в задната част на линейката и прошепва: "Дайте ми пушката".

МИЛИЦИЯ ВМЕСТО ЦЪРКВИ - КАК РУСИЯ УБИВА СВЕЩЕНИЦИ И РУШИ ХРАМОВЕ В УКРАЙНА (СНИМКИ)

Над 100 случая на преследване на религиозни организации и техните служители са установени на окупираните от Русия украински територии след началото на войната. В тях не са включени почти 600 разрушени храмове и религиозни центрове по време на щурма на украински градове и села. В свое собствено изследване руското издание "Верстка" е преброило обиските, похищенията, разпитите с измъчвания, изселванията и разрушаването на сгради от руските окупатори. 

"ДА НАКАРАШ ПУТИН ДА ПЛАТИ": ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ОТКРАДНАТИТЕ ОТ УКРАЙНА МИЛИАРДИ

Когато "малките зелени човечета" на Русия превзеха Крим през 2014 г., те поеха контрола върху някои от най-ценните нефтени и газови активи на Украйна.

"САЩ, БЪДЕТЕ КАТО ЕС": УКРАИНСКИЯТ ПРИЗИВ ЗА ПЛАНИРАНА ПОМОЩ В ПАРИ

Киев призовава поддръжниците си да поемат дъпгогодишен ангажимент за финансова подкрепа, като аргументира, че четиригодишният план на Европейския съюз за помощ от 50 милиарда евро за Украйна е "добър сигнал", в който САЩ и други страни трябва да се вслушат.

ЛАТИНСКА АМЕРИКА ПОИСКА ОТ ЕВРОПА КОЛОНИАЛНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ВМЕСТО ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Страните от Централна и Латинска Америка всяха смут в усилията на Европейския съюз да мобилизира подкрепата на континента за Украйна. Те призоваха за колониални репарации в свое контрапредложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com