"Осемте джуджета": Прокурори върнали милиони, но не откъдето са ги иззели

9163
"Осемте джуджета": Прокурори върнали милиони, но не откъдето са ги иззели
Снимка: Actualno.com

През първите три месеца на 2020 г. наблюдаващите прокурори по знаковото дело "Осемте джуджета" са връщали веществени доказателства, при което са допуснати груби закононарушения. Пари и злато на обща стойност около 5 млн. лв. не са били върнати на хората, от които са иззети.

Преди дни от прокуратурата съобщиха, че настоящият главен прокурор е изпратил до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с казуса „Осемте джуджета“. Справката е изготвена на 21 юли 2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа беше по повод предвиденото обсъждане на казуса на заседанието на Пленума на ВСС на 6 юли, четвъртък.

"Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов е бил ключова част от паралелната дейност в ресторант "Осе...

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор - т.е. на вече освободения от ВСС Иван Гешев, се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап, пишат от прокуратурата.

Сега става ясно, че се говори за парите и златото. Установени са и нарушения при изземването им - не са описани както трябва и са съхранявани в прокуратурата. Иван Гешев е знаел за това, но не е предприел действия срещу тогавашния шеф на специализираната прокуратура Димитър Франтишек. Франтишек подаде оставка през ноември 2020 г., след което стана ясно, че няма да бъде наказван.

Държавното обвинение е възпрепятствало на златото да бъде извършена експертиза. Въпреки това в нарочно постановление се казва, че тези вещи са били изследвани. Това не отговоря на истината.

За нарушенията писаха в. "Сега" и "Медиапул", които разполагат с цялата справка на Върховната касационна прокуратура. Тя бе представена вчера от временно изпълнявашия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия съдебен съвет.

"Осемте джуджета" е знаково разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), в което бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор заявиха, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров - Еврото в схема за завземане на бизнеса и имуществото им.

Петьо Еврото е обвинен за принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и използване на специално те...

ОЩЕ: Софийската районна прокуратура обвини Кристиян Христов за незаконно подслушване на Петьо Петров

От цитираната справка става ясно още, че през март 2020 г. от основното дело е отделено друго дело, като целта не е да се ускори разследването, а да има ново основание за задържане на Явор Златанов. Тогава Франтишек необосновано е посочвал наблюдаващи прокурори по случая и така те са иззели функциите на избрания на случаен принцип наблюдаващ прокурор - още едно нарушение, което става очевидно.

В. "Сега" цитира няколко скандални примера при изземванията. Прокурор отказва да върне лек автомобил "Мерцедес", като записва в постановлението си мотива, че още не е направена трасологична експертиза на колата. Това обаче не е вярно. Експертното заключение е било приложено по делото месец по-рано.

Друг пример е, че Димитър Ламбовски - чрез адвокат Цветелина Цветкова - иска от прокуратурата да му бъдат върнати 650 000 евро, описани в протокол за изземване от жилището на Явор Златанов. Към молбата е приложен договор от октомври 2018 г., сключен между Ламбовски и Златанов, по силата на който въпросните 650 000 евро са оставени на отговорно пазене у Златанов.

Молбата е ревизирана от шефа на спецпрокуратурата "За прокурор Пейчинов". "Защо е подменен основният наблюдаващ прокурор за разглеждане на молбата, е неизвестно", пише в ревизията. Пейчинов уважава молбата частично, тъй като в дома на Златанов всъщност са намерени само 550 000 евро. Два дни след като Ламбовски взема парите, Пейчинов праща молбата му на следователя по делото за становище дали да бъде уважена. Тази констатация ревизиращият върховен прокурор е придружил със символите "!?!?!".

Арестуваха преди пресконференция основен участник в "Осемте джуджета"

Екип на ГДБОП арестува формалния собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов пред сградата на Българската телеграфна агенция (Б...

Същият прокурор Пейчинов приел в кабинета си Илия Златанов и лично му предал монети, открити при претърсвания в банкови сейфове - при това не само тези, посочени в постановлението, но и част от монети, които друг прокурор бил отказал да бъдат върнати. "Извършеното своеволно, фактическо предаване на веществени доказателства със значителна стойност, иззети в хода на неприключило наказателно производство, без надлежно постановление и обосновка за това, е злоупотреба с власт и служебно положение от страна на прокурор Пейчинов, за което следва да му се потърси съответната отговорност", пише ревизиращият прокурор Марио Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com