Гняв заради комарите: Общините пръскат, жалби блокират борбата с тях

2375
Гняв заради комарите: Общините пръскат, жалби блокират борбата с тях
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията в крайдунавските общини става все по-напрегната заради нашествието на комари. Общините трудно се справят сами. Със собствени средства те обработват своите площи, но има много територии, нуждаещи се от пряко въздействие, за да се ограничи извънредно повишената им популация, които са извън техния контрол.

Интересно е, че проблемът е бил идентифициран още през февруари, а през април окончателно потвърден. Осигурени са и на два пъти по 2,5 млн. лв. за елиминирането му.

Липсата на синхрон в работата на местните власти и държава обаче доведе дотам, че общините се оказаха, както винаги, по-гъвкави, заради непосредствения контакт с ръководствата им. И те обработват градските площи. Някои са започнали още от април и май, но здравните инспекции се забавиха и третирането е започнало тук-таме. Конкретно за пръскане по поречието на река Дунав дори не е обявена поръчка. За комарите пък няма никакво значение кои площи чии са.

ОЩЕ: Община Русе на крак заради нашествие на комари, координира се с Гюргево

В безсилието си да се справят сами масово кметовете искат държавна намеса. Депутати от различни групи са входирали въпроси за конкретни проблемни области към министрите на здравеопазването и на земеделието. На част от тях е отговорено, на други - все още не.

Общата картина обаче е ясна - проблемът е огромен и нерешен. На места пръскат и държавата, и общините. Има области, в които пръскането на държавните площи скоро предстои, но в пет области със сигурност няма да е скоро. Част от тях са крайдунавски, а там, заради повишеното ниво на реката, честите валежи и температурните аномалии, напастта е най-голяма. Има значителен ръст на ухапванията и алергии при деца и възрастни хора. Жалбите в общините валят ежедневно. Хората се притесняват от разпространението на болести и зарази.

Жалби блокират борбата с комари в пет области - Враца, Видин, Велико Търново, Монтана и Пазарджик.

В Пазарджик има избран изпълнител и подписан договор, но решението за откриване на процедура е обявено за незаконно. А Българската агенция за безопасност на храните все още не е стартирала поръчка за борба с комарите по поречието на р. Дунав. За нея са предвидени 2,5 млн. лв. Точно толкова е и сумата, дадена на здравното министерство за целта. Ведомството е поискало от регионалните здравни инспекции да изберат изпълнители, но финализираните с подписан договор поръчки са шест.

Министерството на здравеопазването не е ангажирано финансово с извършването на дезинсекциояни дейности, не планира средства за извършването им и не разполага със специализирани структури за целта. Въпреки това в периода 2020-2023 година кандидатства за финансиране от резерва за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия от Закона за държавния бюджет на Република България. Тази мярка е предприета с цел провеждане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации и включва извършването на обработки на биотопи, конто не са обхванати от общините, сочи отговор на министър Христо Хинков в свои отговори на депутатски въпроси.

Той допълва, че през април т.г. Министерският съвет е одобрил 2,5 млн. лв. на здравното министерство за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации върху приблизително 631 527,71 дка площ или на 1 977 биотопа. В тях не са включени площи, които са обработени или ще се обработват от институции, стопанисващи общински площи.

На 24-ти април е възложено на директорите на регионалните здравни инспекции да организират дезинсекция за територията на съответна област.

Отделно от това с решение на Министерския съвет от май месец са одобрени 2,5 млн. лв. на земеделското министерство да организира спешна инсектицидна кампания по поречието на река Дунав. Българската агенция по безопасност на храните обаче и до днес не е обявила още поръчка, с която да възложи тази дейност, макар министър Кирил Вътев да е посочил, че в най-скоро време ще бъде сключен договор за възлагане на услугата на изпълнител. Той е уточнил, че дезинсекционните мероприятия ще се извършват както с наземни, така и с въздухоплавателни средства.

Каква е картината с комарите?

Общо 13 са проведените от РЗИ в съответните области и финализирани процедури, но не всички са завършили с подписване на договор.

В Русе е избрана за изпълнител фирмата „Санси“ ООД, чиято оферта е 281 571 лв. без ДДС. Договор не е сключен, но поръчката не е обжалвана, а срокът за това е изтекъл.

В Пазарджик с пряко възлагане без проведена конкурентна процедура е сключен договор с „Пест Корект“ ООД за 83 188 лв. Жалба срещу по нея е подала в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) фирма „Д.Д.Д. - 1“ ООД. Становището на КЗК е, че процедурата е незаконосъобразна, защото възложителят РЗИ - Пазарджик, е могъл и трябвало да предвиди нужното време за провеждането на открита процедура, а не да я стартира като неотложна, с пряко възлагане.   

Шест фирми са кандидатствали да извършат дезинсекцията срещу комари в Бургас. Избрана за целта е фирма „Гарант пест контрол“ ООД с оферта за 60 000 лв. Изборът подлежи на обжалване, а срокът за това още не е изтекъл.

В Монтана 5 фирми са се надпреварвали да получат поръчката. Спечелена е от „Д. Д.Д. - 1“ с оферта за 141 937 лв. Срещу избора обаче има подадена жалба от фирма „ДДД Груп Дезинфекционна станция“ ООД. По нея е образувано производство в КЗК.

Измежду петимата кандидати във Враца е избрана за изпълнител фирма „ДДД Груп Дезинфекционна станция“ ООД с оферта за 66 250 лв. Обжалвана е пред КЗК от нейни двама конкуренти - „Д.Д.Д. - 1“ и „ДДД Експерт Контрол“.   

Толкова са били и кандидатите в поръчката на Видин, спечелена от „Д.Д.Д. - 1“ за 159 942 лв. Протест срещу избора има от „ДДД Груп Дезинфекционна станция“.

Във Велико Търново кандидатите са били 7, определена за изпълнител е „Дезинфекционна станция - БГ“ ООД с оферта за 90 491 лв. И срещу нея „Д.Д.Д. - 1“ е подала жалба.

Успешно сключени договори без обжалвания са сключили регионалните здравни инспекции в Плевен (с „Д.Д.Д. - 1“ за 373 045 лв. без ДДС), в Пловдив (с „Пест Протект Про“ ООД за 169 000 лв.), в Кюстендил (с „Дезинфекционна станция - БГ“ за 24 247 лв.), в Перник (с „ДДД Експерт Контрол“ ЕООД за 49 000 лв.), в Благоевград (с „ДДД Експерт контрол“ за 28 800 лв.) и в София-град (с „Пест Протект Про“ за 124 038 лв.).

"Предвид необичайно топлата зима у нас през 2022 – 2023 г. и липсата на трайна снежна покривка в ниските части на страната, се очаква създаване на подходящи биотопи за размножаване на комари и тяхната по-ранна поява още в края на месец март. Освен това, очакваните пролетни валежи и повишаването на температурите ще създадат условия за ускорено развитие на ларвите и поява на летящи комари в кратък срок. Тази година още в края на месец февруари са установени ларвни форми и е налице необходимостта от първите ларвицидни обработки. Навременните мероприятия ще осигурят ниска численост на популацията летящи форми на комари и едно поспокойно лято в епидемиологично отношение. Пресрочване на мероприятията дори със седмица води до понижаване на тяхната ефективност и води до риск от бързо нарастване на популацията както на ларвни, така и на възрастни форми. Подценяването и забавянето на ларвицидните обработки води до провеждане на почести, по-скъпи и не толкова ефективни дезинсекции срещу имагиналните форми на комарите. Отбелязва, че кръвосмучещите комари са разпространени по цялото земно кълбо с изключение на зоните с вечен лед. Сред всички членестоноги те заемат първо място по важност в медицинско отношение, тъй като са биологични или специфични разпространители на широко разпространени и тежко протичащи заболявания. Отчитайки биологичния цикъл на комарите, в писмо № 08-00-805/06.04.2023 г. на Главния държавен здравен инспектор е изразено становище, че за да бъдат ефективни предприетите мерки, е необходимо дезинсекционните мероприятия да започнат във възможно най-кратък срок – м. март - м. април" - това се сочи в заповед на здравния министър и в писмо на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com