САЩ и Русия са говорили тайно за мир в Украйна

12926
САЩ и Русия са говорили тайно за мир в Украйна
Снимка: Getty images

Не е имало официално подкрепена от Белия дом и правителството на САЩ инициатива за тайни срещи и разговори между бивши американски високопоставени военни и отговарящи за националната сигурност с руския външен министър Сергей Лавров и други руски представители, на които да се обсъжда как да се сложи по-скоро край на войната в Украйна. Това официално обявиха от Белия дом - с уточнение, че такава инициатива обаче всъщност е имало, но тя не била инспирирана от американската администрация, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

Информацията за такова нещо първо излезе в NBC, като според нея още през април американски високопоставени лица са се срещнали с Лавров и то в Ню Йорк. Според медията, на срещата бил и Ричард Хаас, бивш американски дипломат и президент на независимия Съвет по международни отношения, както и двама бивши асистенти в Белия дом. Освен това, от американската група поне един човек ходил и до Русия.

Цялата идея на инициативата - да се започнат разговори за край на войната в Украйна и какви са вариантите. Двама от източниците са уточнили, че разговорите са станали със знанието на американското правителство, но не са били проведени по негово указание. Участниците в дискусиите, които са се срещнали с Лавров, след това са информирали Белия дом за съдържанието им.

"Правителството не е давало съгласие за тези дискусии. И както сме казвали многократно – нищо за Украйна без Украйна", каза говорител на Държавния департамент.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза в интервю за CBS News, че Белият дом е знаел за неофициалните разговори. "Но искам да кажа ясно, че тези дискусии не са били насърчавани или предизвикани от нас и ние не ги подкрепяме по никакъв активен начин", каза той.

ОЩЕ: България обяви подкрепа за формулата за мир на Зеленски (ВИДЕО)

Официалната позиция на САЩ е, че Украйна ще реши сама кога да поиска преговори за мир и че е най-добре това да стане тогава, когато Киев има превъзходство на бойното поле. Многократно украинският президент Володимир Зеленски и официални лица от администрацията му са казвали, че нито сантиметър украинска земя няма да бъде оставена превзета от Русия. Припомняме, че чрез явно фалшифицирани референдуми Руската федерация присъедини четири украински области, като дори руската армия не владее нито една от тях изцяло: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка