Най-важното за деня, 8 март 2023 г.

42870
Най-важното за деня, 8 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 март.

ФИНАНСИСТ: ТРЯБВА НИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА, НЕ СТАВА С КОПИ-ПЕЙСТ ОТ 20-ТА ГОДИНА (ВИДЕО)

Над 75% от българите изпитват затруднения в ежедневните си разходи. Това ни казва анкета на НСИ за последно тримесечие на 2022. Следващият разговор в "Студио Actualno" е в стил "Аз казах ли ви?" с финансиста Пламен Иванов, който още преди година предупреждаваше за развитието на подобен сценарий.

ЕТО КАКВИ МЕРКИ ПРЕДЛАГАТ ПАРТИИТЕ СРЕЩУ ИНФЛАЦИЯТА, ЦЕНОВИЯ БУМ И ОБЕДНЯВАНЕТО

Трябва да се сложи край на правенето на проинфлационни и популистки бюджети. Лявото залитане доведе до това, че българите обедняха два пъти по-бързо от гражданите в Европа. Това каза в ефира на Нова телевизия Александър Иванов от ГЕРБ-СДС по време на предизборен дебат за мерките за справяне с инфлацията и високите цени, в който участват още Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Деян Николов от „Възраждане”, Борислав Гуцанов от „БСП за България” и Георги Балабанов от „Български възход”. От ДПС са отклонили поканата за участие в дебата.

БРАНШОВА КАМАРА "ПЪТИЩА" ПОДКРЕПЯ ДА ИМА ЧЕРЕН СПИСЪК ЗА НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ

От Българска браншова камара "Пътища" не твърдят, че българските строителни фирми строят безупречно, но според тях трябва да има черен списък, за да може фирмите, които са недобросъвестни да има някакво наказание, за да не бъдат подкрепяни от държавата. За това се обяви инж. Георги Златев, член на контролния съвет на ББК "Пътища" пред bTV. 

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО НА ИЗБОРИТЕ - ВЪЗМОЖНО САМО ЧРЕЗ ЗАСНЕМАНЕ С ТЕЛЕФОНИ

Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този кратък период от време. Това каза Ангел Петров, главен секретар на министерство на електронното управление по време на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното сдружение на общините в България. Отпадна възможността да се използват камерите в училищата, след анализ на МЕУ, който показа, че от 12 000 секции в страната, 45 на сто от тях не са в действащи училища, обясни Петров.

САМОЛЕТ ПАДНА КРАЙ ЛЕСНОВО, ПИЛОТЪТ Е ЗАГИНАЛ

Самолет е паднал край летището в село Лесново, община Елин Пелин, тази сряда, а пилотът е загинал на място. Сигналът за инцидента е бил подаден в 13:33 ч. на 8 март, съобщиха от МВР, цитирани от bTV и Нова ТВ.

ВЕЛИКО ЖЕЛЕВ ИЗЛИЗА ОТ АРЕСТА СРЕЩУ ГАРАНЦИЯ ОТ 20 000 ЛВ.

Строителният предприемач Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева. Наложена му е забрана да напуска страната.

ВКС ОПРОВЕРГА ГЕШЕВ - НЯМА РЕШЕНИЕ ПО ДЕЛОТО "САРАФОВО" НА ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ

Ден след като главният прокурор Иван Гешев се похвали със задочни доживотни присъди за атентаторите от Сарафово, от Върховния касационен съд излязоха със становище. То гласи, че по описа на ВКС няма образувано наказателно производство и не е постановявано решение по делото за извършения през 2012 г. атентат на летище „Сарафово“. Така от ВКС опровергаха обвинител номер едно.

ВАСКО КРЪПКАТА: В УКРАЙНА ВИДЯХ ЗВЕРСТВАТА НА РУСИЯ, НО И СМЕЛОСТТА НА ХОРАТА (ВИДЕО)

Основателят на "Подуене блус бенд" Васко Кръпката стана първият български музикант, който отива в Украйна, за да подкрепи народа ѝ и доброволците, които помагат, една година след началото на руската инвазия. На 1 март той свири в столицата Киев "с надеждата за скорошна победа". Пред Студио Actualno той разказа за преживяването, както много и детайли от живота на украинците по време на война.

ЕС СЕ СТРЕМИ КЪМ "ВОЕННА ИКОНОМИКА", ЗА ДА ДОСТАВИ БОЕПРИПАСИ НА УКРАЙНА

Европейските министри на отбраната ще обсъдят планове да изтеглят боеприпаси за Украйна на стойност един милиард евро, и ще направят съвместни поръчки, за да осигурят доставки.

"ЧЕЛИСТА НА ПУТИН" ПРЕХВЪРЛИЛ МИЛИОНИ ПРЕЗ ШВЕЙЦАРСКИ СМЕТКИ - ЧЕТИРИМА БАНКЕРИ СА НА СЪД

В сряда сутринта (8 март) в Цюрих започна съдебният процес срещу бившия ръководител на швейцарското подразделение на "Газпромбанк" и трима негови колеги, които са обвинени, че не са подали сигнал за финансови трансакции, извършени от довереник на Владимир Путин.

РУСИЯ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ НИЩО СЪЩЕСТВЕНО ДОРИ ДА ВЗЕМЕ БАХМУТ - ОЦЕНКА ОТ САЩ (ВИДЕО)

Дори руската армия да превземе изцяло Бахмут, това няма да се превърне в основа за бърз стратегически и дори тактически руски успех, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски обяви, че падането на града ще отвори пътя на руските войници към Славянск и Краматорск. Такава оценка дава в своя дневен доклад ISW, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

КАК ЕСТОНИЯ СЪЗДАВА „ТОТАЛНА ОТБРАНА“, ОПАСЯВАЙКИ СЕ ОТ НАПАДЕНИЕ ОТ РУСИЯ

След като Русия нахлу в Украйна, с изненада установихме, че украинците по всякакъв начин са готови да защитават страната си - някои като служат в армията, други като поддържат гражданското общество. Волята за защита е това, което позволява на държавите да оцелеят във война. Но дори когато много хора подкрепят идеята, че страната им трябва да бъде защитавана, правителствата трябва да насочат тази готовност към практически задачи и след това да покажат на агресора, че страната е способна да удържи линията.

КОМПАНИИТЕ, КОИТО ОСТАНАХА В РУСИЯ - НЕ МОГАТ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА НАПУСНАТ? (СНИМКИ)

Не всички западни компании си събраха багажа и напуснаха Русия с избухването на военните действия в Украйна. Стотици от тях продължават да правят бизнес в Русия, пише The New York Times. Някои останаха в името на клиентите, други не искаха да отстъпят пазара на конкурентите, а трети казват, че Москва им вързала ръцете и краката, други решили да изчакат. 

АРЕСТИ И СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ГРУЗИЯ (ВИДЕО)

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс. Журналисти на Ройтерс в столицата Тбилиси видяха полицаи с щитове за борба с безредиците да извършват арести по протежение на главната улица "Руставели", минаваща през центъра на града.

АНАЛИЗ: НАБЛИЖАВА ЛИ БАВНАТА СМЪРТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНДУСТРИЯ?

Европейската индустрия се задушава от главоломно високи сметки за енергия и рояци бюрокрация, пише британското издание Spiked. Някога Европа беше сърцето на иновациите и развитието. Защо толкова много индустриални гиганти сега преместват производството си другаде?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com