Народното събрание даде срок за предложения за състав на КЕВР

2177
Народното събрание даде срок за предложения за състав на КЕВР
Снимка: Actualno.com

Срокът за предложенията за нов състав на КЕВР беше удължен на 14 дни до 2 юли. Този срок е регламентиран в процедурните правила за избор на състав на Регулатора, който депутатите приеха.

Предложение на председателя на енергийната комисия Валентин Николов беше срокът, в който се предлагат кандидати ще бъде 14 дни, вместо 7, както беше описано в правилата.

Депутатите ще умуват за правила за избор на нов КЕВР

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят процедурни правила за избор на нов състав на Комисията за енергийно...

Таско Ерменков от БСП повдигна въпроса не е ли по-добре срокът да бъде обвързан с публикуването в държавен вестник, вместо с календарни дни.

Депутатите трябва да изберат председател, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един член със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията и един член – икономист на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложения за състав на комисията се правят от народни представители или от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание.

Според одобрените вече изменения и допълнения в Закона за енергетиката изискванията за стаж се намалиха.

За председател на комисията ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията. Досега председателят на КЕВР трябваше да има минимум седем години.

Намалиха изискванията за членове на КЕВР, според БСП се прави за определени хора

Депутатите приеха окончателно на второ четене да бъде намален стажът, който се изисква за членовете на Комисията за енергийно и водно р...

Целта е да се даде шанс на по-млади хора, мотивираха се вносителите. Според проектът на правилата, предложенията ще бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, но не по-късно от 5 дни преди изслушването.

Преди да бъдат изслушани, КЕВР ще провери достоверността на предоставените документи, както и дали кандидатът е подходящ за предложената длъжност, а самото изслушване първо ще се проведе на открито заседание на енергийната комисия, което ще се излъчва онлайн на сайта на парламента. В рамкиоте на две минути вносителите на предложенията ще ги представят по азбучен ред на собствените имена на кандидатите. Представянето ще включва и данни за специфичната подготовка, мотивация, публична репутация, както и обществената подкрепа.

Всеки кандидат ще има на разположение 10 минути, за да изложи своята концепция за дейността на КЕВР като регулаторен орган, с оглед на дейността, за която са предложени.

Народните представители също ще могат да задават въпроси към кандидатите, след това той ще има на разположение 10 минути, за да отговори на всички въпроси.

Изпратените становищата и въпросите, на които не е отговорено, ще бъдат представени в резюме от председателят на енергийната комисия в рамките на две минути всяко, а кандидатие ще имат 5 минути време за отговор. Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган. Докладът и стенограмата от комисията ще бъдат обществено достъпни на сайта на НС.

КЕВР тръгна да санкционира за нарушения на пазара на ток на едро

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за образуване на производство за установяване на нарушение относно интегритета и...

Гласуването ще бъде явно чрез компютаризирана система. Ако има няколко кандидати за една длъжност, гласуването също ще бъде по азбучен ред, освен ако НС не реши друго. За да бъде избран кандидат, за него трябва да гласуват повече от половината от присъстващите народни представители.

Мандатът на сегашния състав на регулатора вече е изтекъл, но съгласно закона те продължават да са на длъжностите си до избирането на нови членове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com