Наши европрокурори не издържаха теста на Кьовеши

11576
Наши европрокурори не издържаха теста на Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Седем души са класирани за прокурорски помощници в българския офис на европейската прокуратурата заради конкурса за прокурорски помощници, който приключи преди дни там, съобщи в. "Сега". На конкурса, чрез писмен тест, а после устно изпитване, се явиха 36 кандидати. Под чертата на класирането заради ниски оценки остават трима от петимата помощници, които работеха в европрокуратурата, назначени "до конкурс".

Некласиралите се

Въпросните трима бяха пратени там временно от Върховната касационна прокуратура още по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор, а шефът на българския офис Димитър Беличев ги остави "до конкурс" и след падането на Гешев от власт. И тримата не са случайни хора - един е брат на върховен съдия и бивш член на Висшия съдебен съвет, друг е дъщеря на член на комисията, оценявала докторантурата на българския европейски прокурор Теодора Георгиева, третият е син на професор по право. Въпреки дългогодишния си стаж като помощници, те не получават високи оценки на анонимния писмен тест и след това оценяването на устния изпит не може да коригира този факт.

ОЩЕ: България отново остава с непопълнена квота за делегирани прокурори

Според източници на в. "Сега" са взети всички мерки "старите" помощници да нямат предимство пред външните кандидатите и всички участници в конкурса да са равнопоставени.

Участници в процедурата разказаха, че за първи път им се е случило по време на конкурс да бъдат събрани телефоните и електронните устройства и на членовете на изпитната комисия, за да се гарантира, че тестът няма да изтече.

Тримата некласирани обаче опитват да оспорят конкурса пред централата на европейската прокуратура в Люксембург, макар че не би трябвало нито европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, нито българският европрокурор Теодора Георгиева да имат думата за тези назначения.

Длъжността на помощниците винаги е била апетитна и неизменно през годините около такива назначения е имало скандали и съмнения за шуробаджанащина. Помощниците получават високи заплати, като в същото време не носят отговорността на магистратите. Затова и тези позиции са много любими за децата и други роднини на известни юристи, високопоставени магистрати и членове на ВСС. Досега помощниците в европрокуратурата в София предимно са сканирали дела. Помощничеството също така може да бъде и трамплин за магистратска кариера.

ОЩЕ: Кьовеши разкри как МВР е саботирало голямо разследване на Европрокуратурата

Всеизвестно е, например, как Гешев подслони като помощник уволнения директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков.

Проверка

През февруари тази година Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Резултати от този одит така и не бяха публично съобщени. А самата Кьовеши, Теодора Георгиева, както и Беличев твърдят, че проблеми тук няма.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com