НАТО разполага бригада в Румъния, България може да участва с 400 войници

1393
НАТО разполага бригада в Румъния, България може да участва с 400 войници
Снимка: Gettyimages

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния, а България ще участва с 400 войници. Това стана ясно на срещата на Алианса в Брюксел днес.

"Планираме разполагането на многонационална бригада в Румъния, заедно с четирите батальона на Северноатлантическия пакт, които ще бъдат разположени в балтийските републики и Полша", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли.

НАТО ще има помощник генерален секретар по разузнаването

НАТО планира създаването на нов ръководен пост по разузнаването. Това потвърди генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. ...

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

"България е готова да участва с 400 войници сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БНР. 

В рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

"Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", заяви след срещата Ненчев.

Армията оредява заради ниските заплати

Министерството на отбраната среща все по-големи трудности не само да набира професионални войници, но и да ги задържи в армията. Причин...

Припомняме, че през май официално започна изграждането на американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това се случи в полското село Реджиково, на около 250 километра от руския анклав Калининград, където Русия има ракети, способни да покрият огромна част от територията на Европа. Полша отдавна изразява опасения, че Москва може да разположи в Калининград и ядрени ракети. Вдигането на щита от Реджиково е част от по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби и радарна станция в Турция. Очаква се ПРО да е завършена до 2018 година.

Същевременно в Румъния беше "включен" американският щит, струващ 800 млн. долара. Това стана на церемония във военно-въздушната база „Девеселу” на 12 май, припомня EurActiv. От тази база могат да бъдат прихващани ракети, изстреляни чак от Иран. Това ще става чрез радари, които трябва да засекат евентуално изстрелване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com