НДСВ поиска седмичен публичен отчет за дейността на МВР

5152
НДСВ поиска седмичен публичен отчет за дейността на МВР
Искането на Съвета на НДСВ е на основата на Закона за достъп до обществена информация

Всяка седмица на сайта на МВР да се публикуват данни по колко битови престъпления са регистрирани и разкрити. За това настояха от експертният съвет на НДСВ по вътрешен ред и сигурност с председател Минчо Спасов, предаде КРОСС.

Мотивите на експертите на партията са, че битовата престъпност непрекъснато расте, но данни за нея или се прикриват като не се регистрират престъпленията, или се манипулират.

МВР обърка инфаркт с разстрел

МВР взе застрелян с два куршума в главата за починал от естествена смърт. Гафът лъсна, след като от пресцентъра на полицията официал...

Искането на Съвета на НДСВ е на основата на Закона за достъп до обществена информация.

В открито писмо на съвета до вътрешния министър Цветан Цветанов от партията изразяват силното си опасение, че твърдението на вицепремиера, че МВР са „пречупили гръбнака на организираната престъпност”, е съмнително.

Напоследък зачестиха уличните убийства с показен характер, които едва ли са убийства с битов мотив. Вие неправилно ги квалифицирахте като улична престъпност. Този факт е най-яркото опровержение на Вашето твърдение, че сте се справили с организираната престъпност, смятат от НДСВ. По думите им не по-малко притеснение предизвиква явно увеличената битова и улична престъпност, от която страдат най-много българи. В селата вече наемат частни охранителни фирми, за да пазят къщите и дворовете си. Почти няма кооперация в София, която да не е обирана. Продължават нощем да горят коли като факли, въпреки че медиите вече или сами се отказаха да информират за тези палежи, или някой им забрани.

От НДСВ смятат, че МВР-министърът  използвате невярна статистика на фактите. МВР умишлено не регистрира някои битови престъпления. Хората вече и не вярват, че крадците и разбойниците ще бъдат наказани, а откраднатото върнато на собственика. Често самите полицаи разубеждават пострадалите да подадат заявление в МВР за престъплението.

Калин Георгиев: Когато плуваш в блато, не може да си с бели ръкавици

Началникът на Областната дирекция на МВР в София комисар Николай Николов няма да бъде наказан заради скандалния видеоклип. Според главн...

 Изхождайки от обществения интерес наистина да се намали битовата престъпност и да има прозрачност и публичност на дейността на МВР в защита на населението, ние от НДСВ настояваме и заявяваме на основание чл. 2 във връзка с чл. 13 от на Закона за достъп до обществена информация, МВР да предоставя публична информация на сайта на министерството всяка седмица за следните видове извършени и разкрити престъпления, призовават жълтите.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com