"Не" на строежи по Черноморието, отмяна на всички сделки за последните 6 години

15155
"Не" на строежи по Черноморието, отмяна на всички сделки за последните 6 години

Нова вълна от протести заля България, като хората в София, Пловдив, Варна и Трявна излязоха на улицата, искайки спиране на застрояването на Черноморието. В София шествието стигна до Съдебната плата, като има засилено присъствие на полиция, която да пази протестиращите.

Природозащитниците поискаха да се дадат гаранции за дългосрочното опазване на Черноморието. Според тях законовите промени, които правителството подготвя, отново ще позволяват застрояването на защитените територии.

Цацаров: Проверяваме 98 заменки

Първо дюните и заменките, после други неща, които са по-мащабни. Така новият главен прокурор Сотир Цацаров коментира злободневната тема...

Еколозите директно поискаха да бъдат развалени всички сделки от последните шест години, при които е дадена плажна ивица и земя с дюни за строеж на ваканционни комплекси.

Бившият директор на парк "Витоша" и лидер на природозащитната организация "За да остане природа в България" Тома Белев даде за пример за неморална сделка случилото се в местността Бабата край Слънчев бряг. Тя е била защитена територия, но сега там има само хотели.

Според природозащитниците има шанс останалите незастроени защитени територии да бъдат спасени. Едно от основните им искания, е да отпадне възможността да се узаконяват подробни устройствени планове, които са в противоречие със Закона за Черноморието, информира bTV.

„Истаната е, че който си е извадил разрешително за строеж, то тази промяна няма да го касае. Това касае бъдещи разрешителни за строеж, които ще продължат да изникват, защото тези пупове продължават да действат, а ние все още нямаме приети общи устройствени планове”, заяви Любомир Костов.

Р. Хармс: Ще засегна въпроса за дюните на европейско ниво

"Смятам, че трябва да вложим повече енергия да направим по-атрактивно това, което вече е построено, отколкото да засягаме райони, които...

Факт е и, че макар да беше публично съобщено, че представители на екоорганизациите ще участва в междуведомствената група към областния управител в Бургас, която разглежда случаи с незаконни строежи по Черноморието, природозащитниците не са били поканени като членове на групата. Скандалът с продажбата на 29 декара държавна земя пък въобще не е бил в дневния ред на тази комисия. Засега там има само временно спиране на строителните работи.

Редактор: Ивайло Петров

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com