Не строим, а почистваме, обяснява концесионерът в Ропотамо

17271
Не строим, а почистваме, обяснява концесионерът в Ропотамо

Не строим, а почистваме района в резерват "Ропотамо", за който беше изнесена информация в медиите, че се застроява. Така от фирмата-концесионер обясниха защо в съответния район кипи трескава дейност.

По повод разпространена в медиите информация, че в резерват "Ропотамо" се излива бетон и се строят сгради, заявяваме, че изнесените факти не отговарят на истината. Това бе установено и от проверките на контролните органи в лицето на Община Приморско, Областна управа - Бургас и РИОСВ – Бургас, каза Здравко Казаков, управител на "Венис Марина".

Във връзка с подготовката на туристическия сезон, фирмата-концесионер "Венис Марина" предприе почистване на района и обновяване на съществуващата материална база. Всички дейности, които са предприети са в съответствие с нашите задължения, регламентирани в концесионния договор, обясни Казаков, предаде БГНЕС.

За да изпълним задълженията си, стартирахме акция по почистването на реката и местността около нея. Започнахме освежителен ремонт на съществуващото открито заведение. За да осигурим комфорта и безопасността на туристите подменихме изгнилите дървени подпорни греди на постройката. Ремонтните дейности са съгласувани с РИОСВ. Не е извършена промяна нито в конструкцията, нито в квадратурата на заведението – стриктно се спазват всички параметри, заложени в договора, твърди Казаков.

Единственият пропуск е, че наетата за реконструкцията фирма е започнала работа преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско. За да спазим стриктно изискванията на Закона, спряхме всички дейности до приключване на административната процедура. Ремонтът ще бъде възобновен веднага, след като Община Приморско издаде по надлежен ред разрешителното, заявява още Здравко Казаков.

Вчера разследващият сайт "Биволъ" публикува информация, от която стана ясно, че строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват. Строежът няма никакви разрешителни и няма как да има, тъй като всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано според Закона за защитените територии (чл. 17 и чл. 83, т.2 от ЗЗТ), съобщава "Биволъ". Предприетите мащабни строителни действия грубо нарушават и Заповед №318 от 07.05.1992г. на Министъра на Околната Среда и Водите. Тя ясно и категорично забранява всякакви стопански и строителни дейности в резервата. Строителните работници обаче са изкопали 18 бр. дупки с размери 1м. на 1м. дълбоки около 1.80м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е също канал дълъг около 30м. и дълбок 0.5м. Заедно с него е направена яма с размер 2м. на 5м. дълбока 2м. която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти строящата се постройка ще бъде около 400кв.м. а старото законно дървено бистро беше 161кв.м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки която е около 30кв.м. С тези свои действия наемателят нарушава Чл.14, 16, 23 то договора с РИОСВ-Бургас за ползване на Бар-Грил Ропотамо, алармира "Биволъ".

Фирмата, която строи е "Венис Марина" ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки. "Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед" ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето - Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис - Таки на несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговския регистър.

По-късно вчера МРРБ реагира на сигнала за строеж в резервата "Ропотамо" и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас. Проверката е установила изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост, съобщиха от регионалното министерство. Така МРРБ спря незаконния строеж.

Проверка спаси "Ропотамо" от незаконно строителство

От пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че след проверка е спря незаконен строеж в резе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com