Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много

4832
Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много
Снимка: Getty Images/Guliver

Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието може да станат факт и да бъдат спечелени. Основната причина - процедурата, прилагана спрямо арестанти, без те още дори да са с действаща присъда.

Със знанието и одобрението на ГДИН, както и на ръководството на правосъдното министерство, обвиняеми и подсъдими, които са невинни до доказване на противното, биват оковавани с белезници на ръцете, пранги на краката и специални колани дори когато са в болница. Това стана ясно, след като бившият пиар на Община "Младост" Петър Кърджилов разпространи онзи ден (1 август) видео как бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева бива отвеждана за изследване в болница изцяло окована.

Бивш зам.-министър на правосъдието: За оковаването на Иванчева трябва да има наказателна отговорност

Става дума за "изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателн...

И българският закон, и Европейският съд по правата на човека, и европейската конвенция за правата на човека забраняват унизителното отношение към арестантите. България има вече изгубено дело в Страсбург заради злоупотреба с белезници. 

Оказа се обаче, че конвоирането на Иванчева на изследвания в столична болница изобщо не е най-злепоставящото я. В здравното заведение тя е била окована за леглото, въпреки че пред стаята ѝ има масирана охрана. 

"По-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата - според инструкция на Главната дирекция за изпълнение на наказанията, приета през март, тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател", разкри пред bTV бившият зам.-министър на правосъдието от кабинета "Станишев" Димитър Бонгалов, който работи при омбудсмана и е директор на националния превантивен механизъм и основни права и свободи на човека. Бонгалов е добре запознат с практиката в затворите, защото отговаряше за тях, а сега ги проверява редовно. 

Според Бонгалов близо 1000 души могат да си потърсят правата в съда заради същите унижения. Той разказа, че тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките арестанти.

Най-голямата престъпница

В белезници на ръцете, с пранги на краката и верига, която „свързва“ цялата железария с колан на кръста – така бившат...

В. "Сега" поиска инструкциите - тази от 2013 г., която в сряда беше цитирана от Министерството на правосъдието като основание за оковаването на Иванчева, както и тази от 2018 г., за която говори Бонгалов. От министерството обаче отказаха да ги предоставят, защото били секретни, тъй като пряко засягали сигурността в затворите. Не дойдоха отговори и на въпросите дали наистина Иванчева е вързана в болничното легло, ходи ли до тоалетната на отворена врата и дали надзирател присъства на прегледите ѝ.

Бонгалов не коментира какво е направил като ресорен зам.-министър за затворите, както и какво прави омбудсманът по темата сега. В негов доклад от 2016 година се описват зловещи нарушения в затворите и предварителните арести в страната. Така например става ясно, че под претекст, че няма достатъчно надзиратели, арестантите масово биват закопчавани с белезници. Нарушават се и други техни основни права - например на тайни разговори с адвокатите им, както и на предаване на документи на защитниците. Надзиратели присъстват на срещите с адвокатите, а книжата също биват проверявани, отчита Бонгалов и препоръчва моментално прекратяване на порочната практика. 

Съдебна практика

Рецидивистът Янко Ваташки печели дело във Върховния административен съд през 2014 година. Той осъжда ГДИН за това, че е бил с белезници по време на престоя си в Клиниката по диабетология. Държан е 20 дни окован в леглото и макар и това да е било по инструкция на началника на затвора,  противоречи на закона и е нечовешко отношение, приема Върховният административен съд. Той посочва, че законът разрешава употреба на белезници само когато се налага арестантът да бъде обуздан.

Иванчева отива в болница окована като Ханибал Лектър (ВИДЕО)

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева постъпи в болница за детайлни изследвания заради тумор на хипофизата. Тя обаче беше отк...

Съдът в Страсбург има еднозначна практика за оковаването на обвиняемите, каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев. Той посочи, че вече има спечелено дело за белезници срещу България през 2014 година. "Практиката на Страсбург е, че в съдебната зала обвиняемите категорично не могат да стоят с белезници. Във всички останали случаи съдът анализира конкретно дали това закопчаване не е самоцелно и унизително, както и дали не се цели злепоставяне", допълни Екимджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество