Недоволство от новата стратегия за детето изразиха родители

3961
Недоволство от новата стратегия за детето изразиха родители
Снимка: iStock/Guliver

Националната стратегия за детето 2019-2030 година да бъде изцяло отхвърлена, призоваха от Асоциация „Поход за семейството”.

Опасенията им са свързани най-вече с резултатите от прилагането на подобни стратегии в скандинавските страни. Според тях съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства. От „Поход за семейството” настояват също и за създаване на регистър на педофилите.

Поредната стратегия за децата - тепърва трябва да се погрижим за тях

Към края на 2017 година само 16,9% от българското население са деца (до 17-годишна възраст) т.е. 1 192 746 деца. Това показват данни от...

Към документа няма нито финансова обосновка, нито предварителна оценка на въздействието, обясни Ивайло Тинчев, заместник-председател на асоциацията.

От асоциацията имат опасения за това какви ще са последиците от прилагането на подобна стратегия. Димитрина Иванова, заместник-председател на организацията, каза следното: "Неконтролируемата намеса на учители и служби в образователната система без да се уведомяват дори родителите за това, например случаи със смяна на пола на детето и правенето на аборт без знание на родителите, което се случва в Западна Европа, според нас е недопустимо и граничи с безумие".

Председателят на асоциацията Нели Тончева обясни защо е необходим регистър на педофилите: "Създаване на регистър на данните за самоличността и ДНК-профила на лицата, които са осъдени за сексуални престъпления срещу деца. Смятаме, че органите на МВР имат спешна нужда от такъв регистър, както и педагози, социални работници, които работят с деца, за да могат по-бързо и лесно да се откриват извършителите и потенциалните извършители на сексуални престъпления срещу деца. Смятаме, че е добре да се работи в посока връщане обратно на възрастта за сексуално съгласие от 14 до 16 г. Защото сега се оказва, че сексуални отношения с партньор на 14 години са разрешени, но бракът на тази възраст е забранен, което е в асинхрон".

От асоциацията предлагат да бъде създадена нова Държавна агенция за семейството, която да замени Държавната агенция за закрила на детето.

Детската самота е новият социален проблем у нас

Детската самота се превръща в нов социален проблем. Това е един от изводите в проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 годин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com