Недоволството от управлението расте главоломно, сочи проучване на Алфа Рисърч

17948
Недоволството от управлението расте главоломно, сочи проучване на Алфа Рисърч

Недоволството от работата на правителството на Пламен Орешарски расте, а привържениците на кабинета намаляват. Това сочат данните от последното национално представително проучаване на социологическата агенция „Алфа Рисърч”, проведено сред 1028 души в периода 19 – 27 август.

От запитаните 70% отговарят, че правителството Орешарски не действа в полза на обществения интерес, а в полза на икономически и приближени до властта кръгове. За сравнение при предишното проучване 53% са били на това мнение. Същевременно вече 26% са на противоположното мнение – че правителството работи в полза на народа, докато при предишното проучване процентът е бил 39 на сто.

Орешарски обеща: Няма да има втора актуализация на бюджета

Ще се постараем да няма втора актуализацията на бюджета, заяви министър-председателят Пламен Орешарски във Варна, който се срещна с кме...

Данните на изследването показват, че 51% от пълнолетните граждани подкрепят протестите за оставка на правителството, а 33% подкрепят контрапротестите в полза на правителството. 16% не подкрепят нито една от страните.

В началото на юни почти близо половината от пълнолетните българи нямаха определено мнение за работата на правителството, припомня Алфа Рисърч, а критичните оценки бяха около една четвърт. В края на август хората с негативно отношение към кабинета се увеличават от 28% на 47%, а тези към министър-председателя – от 25% на 44%. Неутралитет запазват само една четвърт от анкетираните.

Подкрепа за политическите партии

Ако изборите бяха днес, БСП ще бъде първа политическа сила, изпреварвайки ГЕРБ. В началото на есента БСП има лек електорален превес 18.4% над ГЕРБ с 15.6% подкрепа. Най-значимият резултат за БСП от двата месеца протести и контрапротести е консолидирането на нейния електорат – ефект, който обичайно се регистрира, когато избирателите й се усещат атакувани, отбелязват от "Алфа рисърч". В същото време симпатизантите на ГЕРБ, обратно на левицата, са по-демобилизирани.

Реформаторският блок привлича подкрепата на 7.6% от общия брой избиратели. Предизвикателство пред него остава запазването на мотивацията за гласуване сред десните привърженици, ако изборите бъдат отложени прекалено напред във времето.

Животновъдите с ултиматум към Орешарски

Животновъди заплашиха с протестни действия до 30 дни, ако не бъдат изпълнени исканията им за развитието на бранша. В декларация, адреси...

ДПС поддържа традиционните си позиции – 5.8% от пълнолетните жители на страната, които се отличават с висока мобилизация за участие в евентуални избори и с изключително силна идентификация с кабинета "Орешарски". В нишата на националистическия вот Атака губи подкрепа, спадайки до 1.5% и отлив на симпатизанти към НФСБ 3.1%.

Висок остава делът на "търсещите" избиратели - около 20% не разпознават в нито една от съществуващите партии алтернатива на статуквото. Най-младите и високо образованите търсят алтернатива в евентуална партия на протестиращите, а родителите им – в друга, различна от управлявалите досега формации. Парламентарните партии са достатъчно инертни, новосъздаващият се Реформаторски блок – недостатъчно популярен, за да се правят прогнози кой ще успее да привлече този колебаещ се вот. Възможно е това да бъдат както някои от сега съществуващите партии, така и напълно нови субекти.

Рейтинг на политическите фигури

Най-висок рейтинг имат европейският комисар Кристалина Георгиева – 47% подкрепа и кметът на София Йорданка Фандъкова – 43%. Росен Плевнелиев е с рейтинг 37%, което е спад от 7%, а омбудсманът Константин Пенчев има рейтинг от 36%.

От другите известни фигури от политическия елит Георги Първанов има рейтинг 33%, Бойко Борисов е с доверие от 26%, а Сергей Станишев – с 33%. Лютви Местан има одобрението на 12% от хората в България, а оценката за лидера на „Атака” Волен е крайно негативна – само 4% подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...