Нено Димов внесе в МС извънредната точка за Банско

1566
Нено Димов внесе в МС извънредната точка за Банско
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгледа промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Премиерът Бойко Борисов е дал 1 час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета.

Днес се решава съдбата на втория лифт в Банско, два протеста по случая

Окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Очаква се министрите да се произнесат на днешното си заседание, въпреки че официа...

По-рано се проведоха два протеста по темата - единият край Симитли в подкрепа на втория кабинков лифт, а другият в София - против плановете за Банско.

Около 200 протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли - Георги Икономов и Апостол Апостолов, блокираха за 20 минути тази сутрин главен път Е-79 при разклона за Банско, предаде БГНЕС.

Днешният протест, който съвпадна със заседанието на Министерски съвет, бе обявен като „Югозапада срещу "зеления рекет", който пречи на развитието на региона, и заради който се забавя АМ "Струма" и изграждането на втори лифт в Банско.

„Ако не ни чуят днес, отиваме в София”, заканиха се протестиращите на пътя за Банско.

„„Зелените” много, много успешно и умело лъжат и това го правят от години наред. Не знам защо разумни хора все още им се връзват. Естествено, че няма как да има сеч на вековни мури, защото първо това е забранено от закона, второ - никой не може да каже, че ще има каквато и да е сеч и къде ще бъде тази сеч, защото все още не се знаят трасетата на кабинка, на допълнителни лифтове, на допълнителни писти. Че ще има сеч - естествено, няма как да се строи лифт, без да се секат дървета”, каза пред репортери кметът на Банско Георги Икономов. Според него ще се отсекат около 2 000 куб. м. при годишен прираст на гората около 80 000 кубика, тоест една нищожна част.

„На фона на ползите, които ще има местната общност, ски туризма, целият регион, и това колко ще запазим гората в последствие, е много по-голям, отколкото ако не направим този лифт и допуснем хората горе в планината. Пътят към Бъндеришка поляна е отворен за автомобили. Колите тръгнаха. Ако се слага бариера, с която да се ограничи достъпа на коли, то това ще стане с национална заповед, а не на взето решение на местно ниво. Планината не е общинска, тя е национална! Законът за движение по пътищата ясно регламентира кога се затварят пътища - когато има опасност, свличания, мероприятие. Кметът не може да затвори пътища, за да се опази планината. Това е държавно решение”, допълни Икономов.

Той поясни, че има договор за концесия, който ще действа още 15 години и всичко, което искат да се направи, е вътре в тази зона.

„Нека първо да изчакаме решението, защото ако всичко е нормално и се приеме решението, което ние искаме. Всяка модификация на нашето предложение ще доведе до нови 6-7 години съдебни дела, нови обжалвания и нови процедури. Към това се стремят „Зелените“, правителството и в частност министър-председателят. Те искат да се впише едно конкретно инвестиционно предложение, което никога не се прави. Не може в един план, който задава само режими и норми, да кажеш, че кабинката ще минава през определен терен. Това е абсурдно”, заяви кметът на Банско.

В протеста на банскалии взеха участие и двама кукери, които поскачаха, размятайки дългите косми на костюмите си от кози кожи. Протестът подкрепиха и застанаха в първата редица, редом с кметовете, депутатите от областта Атанас Стоянов от ВМРО и Александър Мацурев от ГЕРБ.

В същото време десетки граждани протестираха в пространството около сградата на Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт в Банско.

Част от лозунгите на протестиращите бяха: „Пирин е в беда, спасете го сега”, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в Натура не е арматура“, както и „Развитие с природата, а не против нея“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com