Независима лаборатория потвърди, че морето ни е чисто

1416
Независима лаборатория потвърди, че морето ни е чисто
Снимка: iStock

Няма абсолютно нищо притеснително относно чистотата на нашето море. Не се наблюдава дори и минимално повишение на показателите на морската вода, които изследваме периодично. Това каза на пресконференция в курорта "Слънчев бряг" Радина Огнянова, ръководител на лаборатория.

ОЩЕ: Отменени резервации и чисто Черно море: Министърът на туризма говори

"За да нямат хората притеснения, нека да следят достоверните източници, каквито са анализите на акредитираните лаборатории, страниците на регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна, Бургас. Те са абсолютен показател, че водата е чиста. Плажовете, които са носители на приза "Син флаг", също разполагат с екобюлетини, на които регулярно се изписват резултатите от пробите на морската вода. Следи се за ешерихия коли, чревни ентерококи и др.", поясни Огнянова.

Тя коментира, че последните проби от водата са взети миналия понеделник и никъде по нашето море не се наблюдава превишение на показателите.

"Резултатите са пет пъти под горната допустима граница, която е по българското законодателство. Няма причина за абсолютно никакви притеснения, така или иначе микробиологията е много чувствителен анализ към всички заобикалящи фактори", коментира лаборантът. Тя информира, че изследвания се правят по определена програма по правилата на международната организация "Син флаг", както и извънредно.

"Надяваме се да се прекрати тази истерия със страховете на хората за рискове за здравето, замърсяване на водите за къпане. "Син флаг", освен за ешерихия коли и чревни ентерококи, следи за визуална чистота на водата, съдържание на нефтен филм, замърсяване с пластмаса, дървесина и др.", заяви пред журналисти Станимир Георгиев, председател на българското движение "Син флаг". Той уточни, че тази година носители на екологичния приз са 21 плажа по нашето Черноморие и яхтеното пристанище в Свети Влас.

ОЩЕ: В Албена всеки ден ще изследват качеството на морската вода

По Черноморието очакват неуспешен сезон

Летният сезон ще е неуспешен. Срещу туризма върви негативна кампания от години. Това е една държавна политика, която нагнетява едно отр...

Концесионерът на плажа в "Слънчев бряг" Кирил Спасов каза, че серията от фалшиви новини нанасят сериозен удар върху морския ни туризъм, нанасят вреди не само на бранша, но и на икономиката. В момента виждаме в действие така наречения "черен пиар", който систематично и тенденциозно се води срещу българския туризъм години наред.

"Зад тези слухове и провокации стоят недоброжелателни структури, на които целта им е да насочат туристопотока към други дестинации извън България, смята Спасов. Пускат се измислици, с които се плашат хората, знаете колко е трудно да се бориш с фалшиви новини, особено срещу невидим враг", отбеляза той, пише БТА.

"По темата има ли опасност от замърсяване говориха еколози, експерти, министри, кметове. Аз мога да добавя само едно - аз съм тук и семейството ми е тук, имам деца. Хотелиерите с децата си са тук. Ако имаше някаква, дори и минимална опасност, мислите ли, че ние ще рискуваме здравето на децата си и собственото си здраве", заключи Спасов.

"Надяваме се на един хубав сезон, да се спре да се злоупотребява с тази невярна информация и хората да разберат, че водата ни е кристално чиста и предлагаме един продукт на световно ниво", подчерта концесионерът.

Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни, които доказват това. От Международната организация „Син флаг” са поръчали изследване на водите от независима лаборатория, което категорично показва, че морето е чисто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество