Нидерландският съд за сваления през 2014 г самолет над Донбас: Лъжата не е „другата гледна точка“ (ВИДЕО)

1376
Нидерландският съд за сваления през 2014 г самолет над Донбас: Лъжата не е „другата гледна точка“ (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с Таня Стоянова – журналист, преводач от нидерландски и изследовател на досиетата на комунистическите тайни служби, смазали българския народ в периода 1944-1989 г. Тя заедно със съпруга си Стефан Стоянов, син на Радой Ралин, са автори на книгата “Радой. Смутителят на реда и тоягата на властта”.

Тя разказва, че в нидерландското градче, където тя и съпругът ѝ понастоящем живеят, украинските бежанци са около стотина. Още в първите дни целият град започва да събира помощи, да приютява в домовете си семейства с деца, да им осигурява работа. Таня Стоянова решава, че може да бъде полезна на украинците като им преподава нидерландски и английски. Тя се обръща към общината с молба да ѝ бъде предоставено помещение за провеждане на съботно-неделни курсове, тъй като самите украинци са споделили, че не желаят да се издържат от помощи, а искат да работят. Още: Стефан Тафров: Когато говорим за дипломация, да си спомним за Раковски и какво той казва за Русия (ВИДЕО)

В езиковите занятия Таня Станева запознава украинските бежанци с текущите събития в Нидерландия като се доверява напълно на информацията от местните медии. Тя е на мнение, че българската медийна среда в сравнение с нидерландската е „на другия полюс“. „От една страна има свобода на словото, всеки може да критикува и правителството и всичко, което смята, че не върви и може да се направи още по-добре. От друга страна има желязно противодействие на дезинформацията. Това е може би държавата, която е на първо място по противодействие на дезинформацията.”

За това как в Нидерландия се възприема терминът „друга гледна точка“ Таня Стоянова казва: „В Нидерландия има медиен омбудсман, който няколко пъти се самосезира при драстични нарушения и при тиражиране на лъжи, защото всъщност лъжата не е гледна точка. Това беше казано и от най-високата трибуна, от съдебния състав, който разглеждаше делото за сваления самолет МH17 през 2014 г. над Донбас. Там след като имаше сателитни снимки, картини от охранителни камери, от свидетели по пътя, от прихванати телефонни разговори, всичко това беше недвусмислено доказателство кой е свалил самолета. Това бяха руските служби. Има три доживотни присъди по това дело, което нидерландското правителство спонсорира. И когато руските адвокати се появиха с руската „гледна точка“ и руските „алтернативни факти“, тогава съдиите недвусмислено казаха, че в правото не съществува алтернативна истина, когато има недвусмислени доказателства. Всичко останало е лъжа.“ Още: Недоубитата буржоазия (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с Таня Стоянова ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 22 май 2024 г. (сряда)

"Ходете на лекар": Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото

Най-важните новини за деня: 21 май 2024 г.

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com