Николай Сираков: Боядисването на "Асеневци" е талибанизъм

26609
Николай Сираков: Боядисването на "Асеневци" е талибанизъм
Снимка: БГНЕС

Боядисването на паметника на основателите на Втората българска държава "Асеневци" в старопрестолния град е проява на "ниска култура и талибанско отношение към културните ценности на България". Това заяви пред бТВ директорът на художествената галерия във Велико Търново Николай Сираков.

Паметникът на "Асеневци" беше изрисуван вчера от вандали. Каменните скулптури бяха боядисани с червена и бяла боя. На част от колоните се виждаха надписи с призиви за протести, които съдържаха и цинизми: "Духът ни все още е голям. Животът ни е достатъчно пр..бан, така че ако ти човеко си достатъчно разбран, спри да го затягаш тоз колан, а върви да протестираш и то без рушвет да ти е обещан". Друг надпис гласеше: "Камен Донев за министър на културата и на спорта".

Това е втора поредна вандалска проява върху паметника. Преди време бяха оцветени с боя стълбите в северната му част. Общината във Велико Търново осъди вандалския акт спрямо паметниците, които са част от културно-историческото наследство на града и на държавата ни. От там съобщиха, че са взели мерки за почистването на паметника.

През последните месеци няколко паметника в столицата и страната станаха обекти на "художници". Първи пострада на 7 ноември паметникът пред централата на БСП на улица "Позитано" 20. Полицията задържа за хулиганство едно от лицата на "Протестна мрежа" Асен Генов е още петима души, сред които членове на ДСБ.

Втората атака е от последните дни беше насочена срещу паметника на Димитър Благоев-Дядото в Благоевград. Той беше изрисуван като Дядо Мраз на връх Коледа и "доукрасен" с шапка и чувал с надпис "Оставка". Лидерът на ДСБ в града Калоян Ханджийски беше осъден от Районния съд в Благоевград да плати глоба от 100 лева за дребно хулиганство. Ханджийски призна за чувала и шапката, но твърди, че не е боядисвал паметника.

Глобиха със 100 лв. Ханджийски за обличането на паметника на Благоев

Районният съд в Благоевград осъди на 100 лв. глоба по указа за борба с дребното хулиганство лидера на ДСБ-Благоевград Калоян Ханджийс...

Снимка: архив

 

 

 

Още два паметника осъмнаха изрисувани

Все повече паметници в страната осъмват „разкресени” от неизвестни художници. Тази сутрин стана ясно, че боядисани са и фиг...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com