Нинова: Ще предложим намаление на таксите към пенсионните фондове

10796
Нинова: Ще предложим намаление на таксите към пенсионните фондове
Снимка: БГНЕС

Обединихме се около тезата, че е необходимо намаляване на таксите, които плащат осигурените лица към фондовете. Това заяви пред журналисти Корнелия Нинова, председател на Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.

Нинова припомни, че комисията която тя оглавява, е имала за задача да установи финансовото състояние на фондовете, да прегледа регулаторната рамка и да предложи усъвършенстване на текстове или нови текстове, предаде БГНЕС.

"Целта ни е вноските на хората за пенсии в частните пенсионни фондове да бъдат гарантирани и те да са сигурни, че им носят доходност и някой ден ще получат втора пенсия. За финансовото състояние изслушахме КФН, самите дружества, министърът на финансите и на труда и социалната политика. По регулаторната рамка също поканихме всички страни", каза Нинова. Тя съобщи, че ще предложи следващата седмица да бъде последното заседание на комисията, което да завърши с доклад с конкретни законодателни инициативи от наша страна.

"Имаме съгласие да се разшири обхвата на понятието свързани лица, за да подсигурим осигурените. Ще направим такова законодателно предложение. Имаше съмнение за злоупотреби, за инвестиции от страна на фондовете в свързани фирми. Спори се много и за начина за изчисляване на доходността. Имаше различия между дружествата и КФН, като едните казваха, че тя е положителна, а другите, че е отрицателна. Вече работи общ екип между тях, който да изготви единна и най-реалистична методика", посочи Нинова.

"Оставаме на различна позиция на министъра на финансите да внесе предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, касаеща прехвърлянето на вноските в Сребърния фонд. В него няма да има индивидуални партиди. Дружествата са против, министърът на финансите държи да го направи, а Калфин го подкрепя. Сега Горанов иска вноските да се прехвърлят вместо в НОИ в Сребърния фонд", заяви депутатът от БСП.

Нинова: Няма да се кандидатирам за кмет на София

Няма да се кандидатирам за кмет на София. Така отговори депутатът от БСП Корнелия Нинова пред bTV, след като бе попитана как гледа на п...

Според нея най-важно е да се обоснове как ще бъдат гарантирани пенсиите на хората в бъдеще, защото Сребърният фонд не носи доходност и в него не се инвестира. В Сребърния фонд хората ще загубят правата си за наследяване на пенсионните вноски и те ще остават за държавата, обясни още Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com