Ниските доходи налагат намеса на държава и общини в грижата за старите хора

30086
Ниските доходи налагат намеса на държава и общини в грижата за старите хора
Снимка: Дом за стари хора - Старозагорски минерални бани

Община Стара Загора още от времето преди 1989 г. е територия, на която има мрежа от социални услуги. В нея се намира и досега най-големият дом за възрастни хора с физически увреждания, домове за пълнолетни с психични разстройства, за лишени от родителска грижа деца на възраст от 0 до 18-годишна възраст. Най-късно появилата се социална грижа в общината са домовете за стари хора.

Домовете за стари хора в Русенска област помагат на изпадналите в житейска нужда

На територията на град Русе и Русенска област домовете за стари хора са три, в два от които социалните услуги са финансирани от републи...

Първият и засега единствен, който е делегирана държавна дейност, е създаденият през 1995 г. на Старозагорските минерални бани. Той разполага и с отделение за лежащи, които не могат да се обслужват сами и се нуждаят от 24-часови грижи. Капацитетът му е 101 души. За възрастните се грижи персонал от 45 души - 7 медицински сестри, 2-ма фелдшери, социален работник, рехабилитатори, физиотерапевт, санитари, диетолог, персонал в кухнята и пералнята, обяснява директорът Илия Александров.

Първоначално институцията е разположена в една сграда, която се ремонтира и приспособява за старчески дом и могат да бъдат настанени 43-ма души. Само две години след създаването му общината взема решение за разширяване на капацитета му и за обособяване на отделение за лежащи. Сега домът има две сгради в парк “Дъбова гора”, близо една до друга, на втория етаж на едната от тях е отделението за лежащи с капацитет 28 души. През 2012 г. по проект „Красива България“ се прави ремонт на кухнята в едната сграда, в другата е сменен покривът, дограмата, подовата настилка, ВиК и електроинсталацията, прави се цялостна външна изолация, разказва Александров.

Домуващите са на различна възраст, някои имат близки, които ги посещават, на повечето обаче децата им живеят далече - в страната или в чужбина, някои нямат близки. Режимът на домуващите е свободен - могат да излязат от сградата, ако искат, да се разхождат в гората, в селото. Имат право на 3-месечен домашен отпуск, в който могат да посетят близки и роднини. Единственото изискване към възрастните е да спазват правилата на дома.

Персоналът се стреми да задоволява не само ежедневните им потребности - храна, чистота, грижи. В дома има библиотека, телевизионна зала, организират им срещи с поети, писатели и културни дейци от Стара Загора.

Уют и спокойствие за домуващите стари хора в Добрич

Спокойна и уютна е атмосферата в дома за стари хора в Добрич. Настанените в него възрастни контактуват не само с хората от средата си, ...

В област Стара Загора има още 5 дома за стари хора, които са държавно делегирана дейност - два в община Казанлък и по един в общините Раднево, Павел баня и Гълъбово.

Домът за стари хора с отделение за лежащи N 1 в Казанлък съществува от 1967-а и е с капацитет 122-ма души. В 4-етажната му сграда домуващите са настанени в стаи с тераса и санитарен възел по един, двама или трима. На всеки етаж е обособена дневна с телевизор. Разполага със собствен кухненски блок и столова, а на втория етаж има трапезария за трудно подвижните й обитатели. Другият дом - N 3, е за 62-ма потребители и е в сграда, строена за детска градина. След реконструкция е пригодена за трудно подвижни хора, използващи помощни средства. Функционира като старчески дом от 1998 г., а домуващите живеят в 5 сектора, всеки от които разполага със стаи за 3-ма души, всекидневна, баня и и тоалетни. Домовете в Раднево, Павел баня и Гълъбово са с капацитет 6, 20 и 40 души. Имат добра материална база. Всички осигуряват денонощни грижи от медицински и помощен персонал, който се грижи за здравето и социалните им потребности.

Таксата за социалните услуги в домовете, които са държавно делегирана дейност, се определя в чл. 17 от Закона социално подпомагане и тарифата, определена от постановление N 91 на Министерския съвет от 21.04.2003 г. - 70% от личните доходи на лицето. Тези домове са и сред най-търсените от самотните възрастни хора с ниски доходи, от техни близки, които нямат финансова възможност да плащат таксите в частни домове.

В общините от област Стара Загора се появиха и множество частни домове с различен капацитет, но при частната услуга качеството е различно, както и отношението към старите хора - за някои от тях могат да се чуят само суперлативи, за други само оплаквания.

С нарастването на процента на населението над 65-годишна възраст, които не могат сами да организират ежедневието си или нямат близки, ниските доходи и липсата  на роднини с добри финансови възможности за настаняване в частни домове ще се увеличи и необходимостта от държавни и общински домове за стари хора. Даже при наличие на немалък брой частни бази за настаняване в домове с делегирана държавна дейност чакат хиляди възрастни.

МРРБ дава 41 млн. лв. за 74 социални центъра за възрастни в 29 общини

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора