Няма пари, за да знаем какъв е рискът от ядрена авария в България

1211
Няма пари, за да знаем какъв е рискът от ядрена авария в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Все още няма анализ и оценка на риска от ядрена и радиационна авария в България. Това става ясно от проект за промени в Наредбата за условията, реда и органите за извършване на анализ, оценка и картографиране на рисковете от бедствия.

Анализът и оценката е трябвало да са готови до 31 декември миналата година, но това не се е случило. Причината за това е липса на пари, както и липса на кадри, става ясно от проекта за промяна. Отговорен орган за извършването на анализа и оценката е председателят на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). С промяната се настоява анализът и оценката да бъдат готови до 31 декември, 2016 година.

В Испания загубиха и търсят куфар с радиоактивни материали

Съветът за ядрена безопасност на Испания обяви, че е откраднат куфар, в който има радиоактивни материали, и се обърна към гражданите да...

Остава въпросът дали сега тази задача ще може да бъде изпълнена. Причината – предопределена от депутатите ни липса на пари. В края на миналата година, когато се гласуваше държавният бюджет за настоящата година, парламентът не пожела да даде още 440 000 лева на АЯР. Това стана, въпреки че всички депутати от Енергийната комисия т.е. от всички партии поискаха пленарната зала да подкрепи искането. Един от проблемите, заради които АЯР искаше повече пари, е липсата на експерти – заради лошо възнаграждение.

Всъщност се оказва, че не само оценката и анализът за ядрена опасност трябва да се отложат заради липса на пари и кадри, които да ги направят. Оценката за риска от земетресения също се отлага – до 22 декември, 2017 година, като е трябвало вече да бъдат готови – до 31 декември миналата година. Посочва се, че за детайлно картографиране на сеизмичния риск на българска територия има нужда от 10 години. Отлага се и изготвянето на картата за риска от наводнения – до 31 декември, 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com