Нямало нарушения при ремонта на Сметната палата

17931
Нямало нарушения при ремонта на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

При ремонта на сградата на Сметната палата не са установени нарушения. Това заявява председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров в разпространено съобщение до медиите.

В документа шефът на одитиращия орган подробно опровергава твърдения в електронни медии за извършени нарушения като в повечето случаи се позовава на поръчки по ЗОП, предаде БГНЕС.

Договорът за ремонт на сградата на Сметната палата е сключен на 21.12.2005 г. след проведена открита процедура по ЗОП. Възлагането и изпълнение на обществената поръчка за ремонта на сградата на Сметната палата е било предмет на проверка както от специалните комисии, назначени от НС за заверка на годишните финансови отчети на Сметната палата, така и от Звеното за вътрешен одит. Нарушения не са установени.

За ремонта на сградата са подадени 6 оферти, като само две от тях са били отстранени, т.е. в класирането са участвали 4-ма участници. Решението за избор на изпълнител не е обжалвано, като договорът е сключен с класирания на първо място участник.

В хода на изпълнението на договора за инженеринг е упражняван строителен надзор от лицензиран външен изпълнител, въз основа на сключен договор. Отделно от това, възложителят е упълномощил свои представители за приемане на извършените СМР и за съставяне на протоколи в строителството. Длъжностните лица от Сметната палата, подписвали протоколите за приемане на работата са от отдел "Управление на собствеността", тъй като същите имат експертиза в областта на строителството. Юристи от Сметната палата не са били натоварени и не са участвали при приемане на работата и при подписване на актовете, заявява Димитров.

Договорът за възлагане на разработка за внедряване на административна деловодно-архивна система и интранет портал на Сметната палата също е сключен след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки. За участие в процедурата е подадена само една оферта и доколкото същата отговаря не изискванията на възложителя, е допусната и класирана на първо място, се твърди в съобщението.

Договорът е изпълнен в пълен обем, като всички включени модули на продукта са действащи. След влизане в сила на новия Закон за Сметната палата през месец януари 2011 г. организацията на одитната дейност беше изцяло променена. Това обстоятелство, логично наложи преработка на съществуващите модули в интранет портала на Сметната палата и най-вече модула, свързан с одитната дейност. Модулът за класифицирана информация е използван рядко поради малкия обем на този вид информация. Към настоящия момент модулът за одитната дейност е преработен и функционира, съобразно изискванията на действащия закон, твърди още председателят на палатата.

Димитров посочва още, че в по силата на договор от 2012 г., Сметната палата е получила право на ползване върху 200 бр. лицензи за специализиран одитен софтуер, без да е придобила права на собственост върху продукта. На 19.07.2013 г. Сметната палата е подписала договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПАК. Целият изпълняван проект, който включва провеждане на общо 56 обучения в различни области, свързани с одитната дейност, e на обща стойност 2 153 256,23 лв. Само една от общо седемте дейности по проекта е свързана с въвеждане на новия наръчник за одитната дейност в специализиран одитен софтуер, ползван от Сметната палата и провеждане на 18 бр. обучения. Стойността на тази дейност в рамките на проекта е 451 796,70 лв. без ДДС. Поради наличието на изключителни права за разпространение, поддръжка и обучение за специализирания одитен софтуер, носител на които е едно лице, възлагането на посочената дейност по проекта е предвидено да се извърши чрез процедура на договаряне по ЗОП.

За изработването на наръчник за одитната дейност в момента предстои окончателното приемане на изцяло нов наръчник за прилагане на МСВОИ, който се състои от 4 модула. Три от тях са приети и се тестват. Това са модулите за одити на изпълнението, финансови одити и модулът, съдържащ правила за разкриване на измами. 2/3 от модула за одити на съответствието е приет за тестване. Подготовката на новия наръчник не е продължила повече от подготовката на предишния наръчник, твърди Димитров. Той отчита и броя на извършените одити, както и получените от ръководството на Сметната палата обезщетения и допълнителни материални стимули.

Сметната палата: Няма нарушения в одитния доклад за МВР

Сметната палата отхвърля като неоснователни обвиненията, отправени от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество