Нови системи ще съобщават за наводнения по Дунав

9257
Нови системи ще съобщават за наводнения по Дунав
Снимка: БГНЕС

Нови модерни системи за наблюдение на нивата на река Дунав ще подпомагат бързите реакции при наводнения, предаде бТВ. Девет нови станции ще събират автоматично данни за водните нива и времето, а информацията ще бъде достъпна и в интернет. Както корабите по реката, така и екипите на Гражданска защита ще могат да ползват информацията.

Модерните системи са разположени във Видин, Ново село, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра, като ще бъдат свързани онлайн с изграждащия се Речен информационен център в Русе, който ще отговаря за подаването на данните към корабоплавателите.

Отводнителните помпени станции в района на Дунав не работят

„При първия голям дъжд и при топенето на снеговете има реална опасност от преливане на реки и наводняване на земеделски земи и ...

„Целта на тези станции е да набират метеорологичната обстановка по река Дунав, включваща всички компоненти, хидроложката обстановка, в това число нивото на водата, температура на въздуха и водата, за вятъра скорост и посока, слънчево греене", разказа изпълнителният директор на Агенция за поддържане и проучване на река Дунав-Русе Георги Георгиев.

До този момент в българския участък на реката бяха налични едва шест станции, а информацията се набираше ръчно и не обстойно. Към агенцията са работели 4-5 наблюдатели, които ръчно набирали информацията и трябвало да работят , като се спускат по бреговете на Дунав и при тежки зимни условия.

Данните от новите системи ще се подават на ел. табла на брега на реката в деветте града, така че да се виждат и от преминаващите кораби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com