Нови скандални разкрития около КЗП

29092
Нови скандални разкрития около КЗП
Снимка: Getty Images/Guliver

Нещо изключително странно се случва в Комисията за защита на потребителите - неин член извади папка със скандални факти срещу единствения й друг член - председателя Веселин Златев. Според едно от твърденията той си е купил служебна кола с 90 екстри, а според друго - доброволно се е отказал от съдебен иск срещу верига, която мами хиляди клиенти, информира bTV.

През януари Александър Масларски един път вече извади наяве секс-скандал в комисията. Тогава главният секретар Иван Бъчваров беше обвинен от своя подчинена в секс тормоз. Той отрече и обяви, че е нападнат безпричинно.

Обвиниха главния секретар на КЗП в сексуален тормоз

Главният секретар на Комисията за защита на потребителите Иван Бъчваров беше обвинен от своя подчинена в секс тормоз. Той отрича и твър...

Сега Масларски разказва следният случай: Голяма търговска верига поставя една цена на продуктите на щандовете, а на касата се оказва, че клиентът трябва да плати друга, по-висока. Комисията, която трябва да защитава правата ни като потребители, открива това нарушение и го забранява. Търговецът обаче продължава да лъже клиентите с двойни цени.

Тогава КЗП завежда два колективни иска заради нелоялната търговска практика. Неочаквано става ясно, че председателят Веселин Златев направил отказ от тези искове, без да го обсъди с колегите си.

Този таен отказ от иск на практика означава, че ако голямата търговска верига продължи да лъже клиентите си с двойни цени, комисията повече няма право да ги съди, подчертава нейният член. Юридическият екип на комисията също не бил посветен в действията на председателя, казва Масларски. Знаел секретарят, но мълчал.

За действията на председателя Масларски е сигнализирал прокуратурата. Смущаващи според него са и европейските проекти, по които работи комисията. „Първата дейност е свързана с одит и контрол в областта на публичните институции - пет питанки! Какво общо има комисията с одити? Нищо! Втората дейност е координация и контрол при бедствия и аварии. Четвъртата дейност е най-фрапантната всъщност - защото е свързана с данни и класифицирана информация. Комисията не работи с класифицирана информация! По втората дейност - бедствия и аварии, е записано, че 190 служите ще отидат на обучение. Като, забележете! Щатът на комисията е 175 души. За 190 не знам. Сигурно ще набъркат пазачите, хигиенистите”, допусна членът на КЗП.

Правомощията на органа включват защита на потребителските ни права, надзор на безопасността на стоките и услугите, защита на икономическите ни интереси и грижа за качеството на туристическите продукти. Нито една от тези функции обаче не се доближава до одит или работа с класифицирана информация. Сумата, платена за обучение на служителите по тези проекти, е почти 200 000 лв.

КЗП: Внимавайте с потребителските кредити

Комисията за защита на потребителите призова за повишено внимание към тегленето на потребителски кредити. Все повече хора се обръщат к...

„Голяма част от тези неща се извършват от служителите в комисията. Не им плащат допълнително. Ако плащат, е на определени единици. За всяка от тези фирми се сключват договори с външни фирми-изпълнители. Не мога да кажа кои са”, допълни Масларски.

В сайта на комисията не може да се открие информация за фирмите, които работят по тези проекти. Масларски разказва и за друга спорна сделка, сключена от председателя на комисията, тайно от колегите му. Той платил авансово на фирма 15 000 лв., за да направят система, която да събира анонимни мнения на потребители за стоки и услуги.

Проверка в интернет показва, че такава платформа няма. Масларски е категоричен, че дори и да работеше тази система, анонимните данни от нея са напълно непотребни на комисията. Защото експертите са затрупани със сигнали от потребители, които освен проблемите, не крият и имената си. „Не знам някой от администрацията да е използвал тези данни”, коментира той.

Друга инвестиция на председателят на комисията, която не била съгласувана с членовете й, е автомобил за над 50 000 лв. „Оказва, че КЗП има нужда от лимузина, която е изцяло поцинкована каросерия, алуминиеви джанти, огледала в цвета на купето. Това са близо 90 екстри. 90 екстри при положение, че автопаркът на комисията е под всякаква критика. Разполагаме с едни овехтели автомобили”, възмущава се Александър Масларски. По негови данни автомобилът на председателя е 10 пъти по-скъп от колите, с които се движат проверяващите.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев беше поканен да отговори на тези обвинения, които са придружени и с документи. ПР-ът на институцията Габриела Руменова отклони настоятелната покана с аргумента, че Златев е твърде зает и е невъзможно да отдели време до края на тази седмица.

Стойнев: КЗП трябва да засили своите функции

Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа. През годините монопо...

Въпросите към него остават. Всичко това се случва на фона на гледането на проектозакон на Йордан Цонев, предвиждащ сливането на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com