Нови случаи на коронавирус у нас, но вече има и излекувани (ВИДЕО)

12325
Нови случаи на коронавирус у нас, но вече има и излекувани (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Общият брой за денонощието са 30 инфектирани, като така бройката на пациентите с коронавирус у нас нараства до 142 души. Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса, по време на редовния сутрешен брифинг.

Началникът на щаба уточни, че вече имаме трима излекувани от коронавирус инфекция в България. Имаме разширяване на градовете - Добрич с четирима и Шумен с един пациент. Това е пациент, който е постъпил за лечение. В Добрич хората се лекуват в домашна обстановка, уточни ген. Мутафчийски.

Още случаи на коронавирус у нас, ограничения в пътуванията, но има и добри новини

От направените 129 проби в София, Стара Загора и във Варна, общо 17 са положителни. От направените проби във Варна, четири са положител...

Стана ясно, че най-младият пациент е на 4 години, а най-възрастният - на 81 години.

Ген. Мутафчийски показа нови защитни шлемове, които са подходящи при манипулация на пациенти, които са болни от коронавирус. Началникът на щаба обясни, че наред със защитните облекла, които се произвеждат у нас, започват от днес да се правят по 200 бройки на ден от тези шлемове. По думите на Мутафчийски се работи и по насока за изготвянето на защитни очила, които са с повишени изисквания. По отношение на тестовете началникът на щаба уточни, че към момента не се изпитва недостиг на консумативите. Над 10 000 теста са на път към България - дарение от физически лица, подчерта още ген. Мутафчийски.

Той бе категоричен, че абсолютно е против оповестяването на имената на хората, които са болни от коронавирус. По думите му това се водят особено чувствителни лични данни "и от щаба не сте чули оповестяване на нито един пациент като име и като самоличност и няма и да чуете", каза в заключение ген. Мутафчийски.

Припомняме, че по-рано вчера стана ясно, че мерките в страната се затягат. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че считано от 00:00 ч. на 21 март  се въвеждат следните мерки на територията на цялата страна:

Румен Радев: Води се операция срещу коронавируса, лекари нямат маски (ВИДЕО)

В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса. Има създадена организация и изпълнителната власт дейс...

- преустановяват се посещенията на паркове, детски градини и открити места, в които се събират граждани (домашни любимци ще могат да бъдат разхождани, но под няколко уточнения, които може да видите тук);

- на вход и изход от областните центрове ще има контролно-пропусквателни пунктове;

- забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки в периода от 08:30 до 10:30 ч. всеки ден.

По думите на ген. Мутафчийски щабът има пълно съдействие от страна на големите хранителни магазини и вериги относно пазаруването на възрастните хора - да не се струпват те на опашки и да нямат контакт с младите, които могат да им пренесат вируса. Той поясни, че мерките, които се въвеждат, ще са в рамките на извънредното положение, като могат да бъдат и удължавани.

Подробности от сутрешния брифинг гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com