Още случаи на коронавирус у нас, ограничения в пътуванията, но има и добри новини

40357
Още случаи на коронавирус у нас, ограничения в пътуванията, но има и добри новини
Снимка: БГНЕС

От направените 129 проби в София, Стара Загора и във Варна, общо 17 са положителни. От направените проби във Варна, четири са положителни и са на контактни лица от Добрич, който също се включва в градовете. Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса у нас, след извънредната среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. Общо 127 са потвърдените случаи на коронавирус у нас с 3-ма починали лица, като са засегнати 10 областни центъра.

Очаква се една пациентка да бъде изписана утре, защото е дала две отрицателни проби, което означава, че е прекарала болестта. При двама пациенти, за които се е очаквало да бъдат изписани, пробите им все още дават положителни резултати. Новите четири заболели са от Добрич, допълни още генерал Мутафчийски.

По отношение на лекарствата в България има 35 000 дози за пълно лечение с хининови препарати у нас, каза ген. Мутафчийски. Имаме възможности за производство на още. Съответно е дадена забрана за износ на такива медикаменти въобще. От една седмица се водят разговори за фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства, за намирането на хининов препарат, който китайските лекари го дават за лечение на коронавирус. В момента този препарат се произвежда само във Франция и при това търсене, разбирате, ще има затруднения.

Началникът на щаба заяви, че е упълномощен от Кирил Домусчиев да каже, че всичките намерени медикаменти на хининова основа ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. Освен това Домусчиев е решил да закупи 5000 теста за коронавирус за българските граждани безвъзмездно.

Мерките се затягат

Нови мерки за придвижването на хората от град в град се въвеждат от тази нощ. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че считано от 00:00 ч. тази вечер се въвеждат следните мерки на територията на цялата страна:

- преустановяват се посещенията на паркове, детски градини и открити места, в които се събират граждани;

- на вход и изход от областните центрове ще има контролно-пропусквателни пунктове;

- забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки в периода от 08:30 до 10:30 ч. всеки ден.

По думите на ген. Мутафчийски щабът има пълно съдействие от страна на големите хранителни магазини и вериги относно пазаруването на възрастните хора - да не се струпват те на опашки и да нямат контакт с младите, които могат да им пренесат вируса. Той поясни, че мерките, които се въвеждат, ще са в рамките на извънредното положение, като могат да бъдат и удължавани.

Коронавирус: Драматична е битката на Испания с болестта (СНИМКИ И ВИДЕО)

Към днешна дата в Испания 19 980 са заразените от COVID-19,  вчера те бяха 17 147.  От тях 10 542 от тях са в болница, 1 141 ...

Здравният министър заяви, че държавата е в готовност да вдигне мерките за всеки, който излиза от вкъщи, да има декларация, с която да удостовери пред контролните органи накъде пътува и защо.

Вътрешният министър Младен Маринов препоръча на всички, които работят на работни места, които са извън областните градове, да получат уверения от работодателя, че работят на това място.

Куриерските фирми, камионите, които пренасят лекарства и хранителни стоки, ще бъдат пропускани. Не искаме да пречим на бизнеса, заяви категорично здравният министър.

Припомняме, че по-рано министър-председателят проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус, съобщиха от правителствената пресслужба.

Хранителните магазини да работят в определено време за пенсионерите, предлага Борисов (ВИДЕО)

Обсъжда се мярка в момента хранителните магазини да работят от 05:00 ч. до 08:00 ч. само за възрастни хора. Това стана ясно от думите н...

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Какво се случи в Народното събрание по отношение на Закона за извънредното положение и налагането на мерките, заложени в него, четете в този материал.

Какви функции даде парламентът на Българската армия, четете тук.

Какви са последните мерки и ограничения относно пътуването на Балканите, Европа и по света, четете в информацията на Българското външно министерство.

Още по темата ще откриете в нашия блог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com