Новини или Novini - картината на печата за 1 август

4611
Новини или Novini - картината на печата за 1 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 1 август.

"Сега"

Нови разкрития на спецпрокуратурата за хакерската атака срещу НАП разсмяха мнозина със своята абсурдност. Оказа се, че обвиняемите от фирмата TAD Group имали сценарий за дестабилизация на държавата, който включвал пръскачките за поливане пред парламента. Това разкритие буквално взриви социалните мрежи, които се обединиха, че в държавата има не дестабилизация, а дебилизация на управленско ниво. Появиха се и предложения спецпрокуратурата да бъде закрита.

"24 часа"

Новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков свали в един ден всички програмни директори на обществената медия. С постовете си се разделиха Уляна Пръмова, шеф на дирекция “Информация”, Надя Костова, програмен директор на БНТ, и Геновева Момчева, която ръководи БНТ2 и БНТ4. Наесен ще има публични конкурси за позициите. Само за шефа на новините няма да има конкурс, тъй като според разбирането на генералния директор там трябва да е вътрешен човек от телевизията. Новата програмна схема на БНТ ще стане ясна наесен.

"Труд"

Kамерите на граничните пунктове автоматично ще разпознават номерата на преминаващите превозните средства. Умните камери ще бъдат поставяни поетапно при реконструкция на граничните пунктове. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Емил Димитров.

В момента системата за разпознаване на номерата на автомобилите чрез видеокамери е работи само на ГКПП Капитан Андреево. Камерата заснема номерата на лек коли или автобуси и автоматично ги вкарва в базата с данни на Агенция "Митници" заедно с датата и часа на преминаването, както и страната на регистрация. Тези данни се изпращат за анализ доколко превозното средство е рисково за държавната хазна.

На другите ГКПП-та също има камери, но те не могат автоматично да разпознават номерата на колите.

"Монитор"

Българинът най-често започва бизнес в търговията или ремонт на автомобили, но и оцелява най-трудно. Делът на нововъзникващите дружества у нас е приблизително постоянен с годините - около 12 на сто от всички компании. Това показва изследването на демографията на предприятията, което Националният статистически институт (НСИ) изготвя веднъж годишно.

През 2017 г. в България са действали 347 730 активни предприятия, което е с 0.1% по-малко в сравнение с предходната. 164 876 от тях, или 47.4%, са с нула наети, 37.6% имат под 5-има служители, а с повече от 10 са 7.8% от компаниите.

От статистическите данни за времето между 2013 и 2017 г. се вижда, че най-често се създават дружества с предмет на дейност търговия - 42.2%, а най-малък е делът на новоучредените добивни компании - едва 0.1% средно за периода. В същото време и "смъртността" на чисто търговските начинания е най-голяма, а добивните са най-жизнеспособни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com