Новини или Novini – картината на печата за 11 юни

2690
Новини или Novini – картината на печата за 11 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 11 юни.

"Сега"

Кабинети по химия с камина за провеждане на химични опити, класни стаи с мобилни стени, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, антибактериални винилови настилки - това са част от минималните изисквания пред учебните заведения, записани в проект на наредба за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за личностна подкрепа.

Наредбата цели да приближи училищната среда към съвременните стандарти, но някои от записаните в нея изисквания звучат фантастично на фона на родната действителност, в която все още има училища, които едва успяват да си платят нафтата и в които мазилката пада върху главите на децата. Документът все още не е публикуван за обществено обсъждане, но проектът му е изпратен за мнения до училищните директори. Той трябва да важи за учебната 2020/2021 г.

"24 часа"

Пловдивският ученик, обвинен в тероризъм, се е представял за учител по химия, за да бъде присъединен като член на онлайн съсловни групи. Целта му била да научи от “колегите” си откъде може да купи взривни вещества, обясниха запознати с разследването. Това е доказателство, че тийнейджърът е интелигентен човек, готов с лъжа да постигне намеренията си. Огромното количество взривни вещества, открити на тавана в дома му, е могло да срути цял жилищен блок, ако са се били възпламенили. Прогнозата е на специалисти по бомби.

На 5 юни т.г. след претърсване в 2 тавански стаи, ползвани от семейството на 16-годишното момче, разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества. Част от намереното е заснето и достъпно на сайта на МВР. В стаите имало и самоделни взривни устройства и т.нар. тръбна бомба. Най-опасни обаче се оказали полуготово взривно устройство със стотици пирони в пластмасов съд и устройство, аналогично на бомбата при атентата на летище Сарафово през 2012 г.

"Монитор"

Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на лекарите в Слънчев бряг за първичен преглед, показа проверка на "Монитор". Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора. Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за вторият преглед се плаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

"Труд"

Природният газ поевтинява от 1 юли, но ток, парно и топла вода поскъпват. "Булгаргаз" поиска намаление на цената на синьото гориво с 0,60% или около 0,27 лв. за мегаватчас. Така на практика през третото тримесечие на тази година цената става 44,90 лв./MWh без такса за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com