Новини или Novini - картината на печата за 13 март

2757
Новини или Novini - картината на печата за 13 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния петък, 13 март.

Вестник "24 часа"

Ежедневникът поставя интересен фокус върху темата с коронавируса. Става ясно, че космонавтите ще бъдат принудени да се откажат от някои от традиционните си предстартови дейности заради карантината.

Астронавтите, които на 9 април трябва да полетят към Международната космическа станция (МКС) - и основният, и резервният екипаж, имат наложена забрана да напускат Звездното градче, съобщи пред журналисти началникът на Центъра за подготовка на космонавти (ЦПК) Павел Власов, цитиран от ТАСС.

Даже такива традиционни дейности като посещението на Кремълската стена и на дома на Сергей Корольов преди старта ще бъдат отменени от съображения за сигурност, добави още той. В ЦПК са отменени всички екскурзии и командировки в чужбина с изключение на тези, които са крайно необходими. Завръщащите се от командировки и отпуск остават 14 дни под карантина.

Вестник "Труд"

Изданието пише, че фалшифицирано писмо е било внесено във Върховния административен съд, който в сряда трябваше да реши да остане ли кметът на Ботевград Иван Гавалюгов на поста си. По време на съдебното заседание съдията е оповестил, че има внесена молба от Маргарита Кирова от ПП “Движение инициатива за Ботевградска община” (ДИБО) и Йордан Гергов, представляващ ПП “Обединена социалдемокрация”, с която оттеглят жалбите си срещу решението на Общинската избирателна комисия да остави градоначалника на поста му, след като КПОНПИ установи при него конфликт на интереси. Според писмото, двамата оттеглят и пълномощията си от адв. Неврокопски, представляващ ги пред ВАС.

Вестник "Монитор"

Всекидневникът, коментира статия на авторитетното издание The Wall Street Journal, в която има идеи за мерки за намаляване на паниката, породена от коронавируса. Нейни автори са професорът по приложна икономика Стийв Ханке, познат в България като „бащата на валутния борд“ у нас, и Джон Грийнуд, който също е експерт по валутни бордове. Именно той предложи на правителството на Хонконг през 1983 г. да прибегне до въвеждането на такъв.

Само преди световните агенции разпространиха новината, че Федералният резерв ще вкара милиони долари във финансовата система, за да се успокои ситуацията. Това е и основната мярка, предложена от авторите на статията. В нея се анализират досегашните действия на институцията и се предлагат мерки за облекчаване на ситуацията, като се подчертава, че вече предприетото намаляване на лихвите едва ли ще свърши много работа, но паникьосаните пазари могат да се успокоят и да се избегне рецесията чрез осигуряване на ликвидност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com