X
 
 

Новини или Novini: Картината на печата за 15 януари

1599 0
Новини или Novini: Картината на печата за 15 януари
Снимка: iStock/Guliver
Actualno.com представя краткия преглед на печата, който представя някои акценти от вестниците, за днешния 15 януари, сряда.

24 часа

Входът, в който взрив погуби двама, не става за живеене - семействата трябва да се изнесат. Негоден за обитаване е входът на блок 302 във варненския кв. “Владиславово”, след като в понеделник около 4,20 ч избухна взрив в апартамент на 4-ия етаж. От експлозията загинаха двама души, бяха евакуирани 18. Някои от семействата нощуваха при роднини, други - при приятели. Само едно от тях е приело предложената от общината помощ за настаняване в общинско жилище. Заподозрян за взрива е Веселин Димитров - бивш военен, работил в МВР и уволнен оттам. Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

Труд

Автоинструктори срещу две министерства. Протест спря увеличението на часовете по кормуване и оскъпяването на шофьорските курсове. Инструктори от цялата страна блокираха с 400 учебни автомобила центъра на София и надделяха в преговорите с чиновниците от две министерства – образователното и транспортното. Резултатът от протеста е, че часовете по кормуване засега остават 31 и няма да се увеличават на 42. Въвеждането на GPS система за следене на учебните коли дали ходят на извънградски маршрути и по магистралите, се отлага. Разширява се съставът на работните групи, които да подготвят промени в учебната документация и правилата за провеждане на теоретичната и практическа подготовка на кандидат-шофьорите. Очаква се новата нормативна уредба да е готова след около 6-7 месеца, дотогава автошколите продължават да работят по сега действащите правила.

Монитор

Махат манту пробата на 11-годишните, обмисля се задължителна ваксина срещу варицела. Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози.

При децата на 12-годишна възраст се въвежда реимунизация и срещу коклюш към реимунизацията срещу тетанус и дифтерия. "Промените се налагат, защото и животът се променя. Според това какъв опит се трупа у нас и навън и как се променя заболеваемостта ние се опитваме да го направим такъв, че да е най-ефективен", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално