Новини или Novini: Картината на печата за 15 януари

3685
Новини или Novini: Картината на печата за 15 януари
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя краткия преглед на печата, който представя някои акценти от вестниците, за днешния 15 януари, сряда.

24 часа

Входът, в който взрив погуби двама, не става за живеене - семействата трябва да се изнесат. Негоден за обитаване е входът на блок 302 във варненския кв. “Владиславово”, след като в понеделник около 4,20 ч избухна взрив в апартамент на 4-ия етаж. От експлозията загинаха двама души, бяха евакуирани 18. Някои от семействата нощуваха при роднини, други - при приятели. Само едно от тях е приело предложената от общината помощ за настаняване в общинско жилище. Заподозрян за взрива е Веселин Димитров - бивш военен, работил в МВР и уволнен оттам. Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

Труд

Автоинструктори срещу две министерства. Протест спря увеличението на часовете по кормуване и оскъпяването на шофьорските курсове. Инструктори от цялата страна блокираха с 400 учебни автомобила центъра на София и надделяха в преговорите с чиновниците от две министерства – образователното и транспортното. Резултатът от протеста е, че часовете по кормуване засега остават 31 и няма да се увеличават на 42. Въвеждането на GPS система за следене на учебните коли дали ходят на извънградски маршрути и по магистралите, се отлага. Разширява се съставът на работните групи, които да подготвят промени в учебната документация и правилата за провеждане на теоретичната и практическа подготовка на кандидат-шофьорите. Очаква се новата нормативна уредба да е готова след около 6-7 месеца, дотогава автошколите продължават да работят по сега действащите правила.

Монитор

Махат манту пробата на 11-годишните, обмисля се задължителна ваксина срещу варицела. Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява се и приемът на пневмококовата ваксина за деца до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози.

При децата на 12-годишна възраст се въвежда реимунизация и срещу коклюш към реимунизацията срещу тетанус и дифтерия. "Промените се налагат, защото и животът се променя. Според това какъв опит се трупа у нас и навън и как се променя заболеваемостта ние се опитваме да го направим такъв, че да е най-ефективен", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com