X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 16 май

3021 1
photo of Новини или Novini - картината на печата за 16 май
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 16 май.

В. "Сега"

Прокуратурата внезапно се заинтригува от сметките на политиците в чужбина, гласи една от водещите новини на изданието. В тази графа влизат близо 6000 души - президент, министри, депутати, магистрати, шефове на агенции и комисии, кметове, шефове на БНБ, НОИ, митници, НАП, ръководители на специални служби, областни управители, ръководства на политически сили и др. Изисканата информация засяга притежавани и недекларирани банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участия в търговски дружества, включително офшорни компании, инвестиции в чужбина, пише оше изданието.

В. "Монитор"

Медията се спира на актуалния проблем с тол таксите. Внедряването на системата може да бъде отложена с шест месеца, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Превозвачи и представители на транспортни фирми да се срещнат с премиера, за да обсъдят колко да струват тол таксите. Ще се обсъждат обхватът на пътищата и размерът на таксите. “Подробности по отношение на тарифите ще станат ясни след срещата, а компромисът ще бъде някъде по средата”, добави Нанков. Той обясни, че прогнозите за поскъпване на услуги са спрямо данните, изготвени от консултанта Световна банка. Превозвачите се оплакват от липсата на изградени рамки с камери за контрол на трафика, както и от готова пътна карта с кои пътища ще бъдат обхванати от тол таксите. По план тол системата ще обхваща 10 800 км. Но браншът иска намаляване на обхвата на таксуването и осигуряването на алтернативни маршрути, защото главната цел на системата е обхващането на транзитния трафик.

В. "24 часа"

Щансовете на Кристалина Георгиева да наследи Жан-Клод Юнкер са основна тема във вестника. Потенциалните кандидатури били обсъдени на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица. Запознати са споделили пред “24 часа”, че основните мотиви за потенциалната номинация на българката били три. С избора на представител от Източна Европа Брюксел цели да потуши антиевропейските настроения в най-бедните държави - свои членове. Вторият мотив за възможната кандидатура от Източна Европа се свързва с конкуренцията между Франция и Германия за важния пост. Битка между двете велики сили би изострила допълнително отношенията в съюза. Ако обаче постът се повери на неутрален човек, двете държави получават възможност да се споразумеят за останалите два важни поста. Като трети мотив, вече за избора тъкмо на Кристалина Георгиева, източниците ни посочват това, че Брюксел не иска точно в този момент каквито и да е сътресения около рокадите по върховете За целта повечето овластени да вземат решения били единодушни, че им трябва човек с опит в Еврокомисията.

В. "Труд"

Вестникът обръща внимание на новина от международния печат. Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия, с които забранява внасянето на някои стоки. Новината беше обявена от премиера на страната Владимир Гройсман. Вицепремиерът Степан Кубив добави, че забраната важи за „промишлени стоки, продукти от селското стопанство, превозни средства и др.“. Решението е с цел да се спре изтичането на финансови средства към „страната агресор“. Според Кубив това ще помогне и за откриването на нови работни места в Украйна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Едната от двете дежурни в Актуално русофобни сороспии Барбара, изнервен че не му вървяло цял ден троленето си тръгва към къщи. Спира минувач на улицата: – Извинете, колко е часа?– Единадесет без пет (вечерта). – Това колко ще рече- шест ли?