Новини или Novini - картината на печата за 17 април

4518
Новини или Novini - картината на печата за 17 април
Снимка: iStock/Guliver

След бурното начало на седмицата, ето какви са темите в българския печат на 17 април.

"Труд"

Телефонът на Лютви Местан ще бъде проверен дали е бил в режим на разговор в момента, когато е настъпила жестоката катастрофа. Не е изключено да е било отвлечено вниманието на политика, докато шофира и това да е станало причина да отнеме предимството на друг автомобил, движещ се по главния път Кърджали-ГКПП Маказа, твърдят пред Труд” запознати с разследването.

"Сега"

Протестът на бизнеса срещу новите изисквания към касовите апарати и софтуера, с който се управляват продажбите, навлиза в нова фаза. Българската стопанска камара (БСК) обяви, че организира завеждане на съдебен иск срещу прословутата Наредба Н-18 на Министерството на финансите, позната като "наредбата за касовите апарати".

Бизнес организацията призова всеки, който желае, да се присъедини към инициативата за оспорване пред Върховния административен съд на новите изисквания за регистриране на продажбите. До момента подкрепата си са дали Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българската асоциация на заведенията, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта и над 60 търговски дружества.

"24 часа"

Конкурси за нови директори на 20 общински лечебни заведения в София ще обяви Столичният общински съвет. През юни и юли изтичат 3-годишните договори на сегашните ръководства, които бяха избрани с конкурси през 2016 г.

Нови директори ще се търсят за всички четири общински болници - “Първа МБАЛ - София”, “Втора МБАЛ - София”, “Четвърта МБАЛ - София” и “Пета МБАЛ - София”. Изискванията към кандидатите са да са магистри по медицина, да имат квалификация по здравен мениджмънт или да са магистри по икономика и управление. Те трябва да имат поне 5 години стаж като лекари и да не са осъждани.

Нови директори ще се търсят на 10 общински ДКЦ-та. Ще има конкурси и за директори на 4 специализирани болници, сред които са и бившият онкодиспансер, Центърът за психично здраве и Центърът за кожно-венерически болести. В четвъртък СОС трябва да даде старт на процедурите.

"Монитор"

Български болници разполагат с модерна техника за близо четвърт милиард лева. Сред иновативните уреди са ПЕТ скенери, киберножове, ангиограф, циклотрон, импеданс кардиограф. Те са разположени в областните градове, като най-наситени с тях са университетските болници, установява проверка на "Монитор".

Техниката е купувана както с европейски средства чрез Министерство на здравеопазването, така и със собствено финансиране.

Най-много иновативна апаратура е струпана в столицата, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. Навсякъде лечебните заведения, в които се намира тя, работят по клинични пътеки. Така диагностиката и лечението с направление става безплатно за здравноосигурените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com