Новини или Novini - картината на печата за 17 декември

3591
Новини или Novini - картината на печата за 17 декември
Снимка: iStock/Guliver

В първия работен след силния снеговалеж, вероятно главната тема в медиите ще бъде състоянието по пътищата и градския транспорт в големите градове. Ето какви са основните теми във вестниците преди да ни е затрупал снегът.

Сега

Вестникът обръща внимание на проблем, че въпреки взетите мерки, като спирането на социалните помощи, отсъствията на учениците е проблем, който се задълбочава, показва проучване на PISA. 44.7% от децата в девети клас у нас са пропуснали поне един цял ден от училище в двете седмици, показват резултати предшестващи изследването. Друг акцент в изданието е протакането на спешната среща при министъра на правосъдието Цецка Цачева, на която трябваше да бъдат обсъдени кошмарните условия в арестите в страната. 

24 часа

Медията е избрала за водеща тема, че младите българи масово предпочитат по-лесния начин, като остават в бащиния дом почти до 30-годишната си възраст. Друга водеща новина е свързана със здравословното състояние на ген. Кирчо Киров. Вестникът информира, че бившият разузнавач е получил микроинсулт. Поради тази причина делото пред ВКС, в което той е обвинен за присвояването на 5 млн. лв., се отлага за 14 февруари 2019 година.

Труд

Вестникът алармира, че в страната има 286 складове с отровни вещества, които представляват опасност. За унищожаването им ще са необходими милиони. Изданието представя и ректора на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", който изразява мнението, че академията се е превърнала в институция от международно значение.

Монитор

Вестникът обръща внимание на обстановката по пътищата след силния снеговалеж. Въпреки изкараната техника голяма част от страна се оказа блокирана. Движението по пътя Кюстендил-Дупница беше затворено. Автобус пък аварира в Конявската планина. Изданието акцентира и върху климатичните промени с интервю на проф. Едуар Бар, световноизвестен климатолог и ръководител на катедра "Климат и еволюция на океаните" в Collège de France. По думите му през последните 100 години морското равнище се е повишило с 20 см. Годишно покачването е по около 3 мм, а една трета от причините е, че океанът, който се затопля уголемява обема си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com