Новини или Novini - картината на печата за 2 декември

3122
Новини или Novini - картината на печата за 2 декември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти от вестниците, за днешния 2 декември, понеделник.

Вестник "Сега"

Изданието пише за наследника на освободения в края на миналата седмица социален министър Бисер Петков. Това е Деница Сачева. Сачева е дъщеря на бившия шеф на АЕМО "Стария Добрич" Евгений Сачев, който никога не е крил принадлежността си към ДС.

Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Започва кариерата си като специалист в министерството, което тази седмица ще оглави. Стига до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. се прехвърля в НЗОК, където е началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. В периода 1999-2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. От 2016 г. до април 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. В третото правителство на Борисов е заместник-министър на образованието.

"Много други организации и асоциации се обадиха и пуснаха писма, че намират за правилно това наше действие. В петък беше поредното неразбирателство, защото те не са само хора с увреждания. Там са и пенсионерите, и точно тези уродливи явления, които се срещат - телкове, болнични. Самите хора в социалното министерство недоволстват. Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му министри не искат да работят повече с него. Така че в петък го извиках и му казах, че просто никой не иска да работи с него от кабинета", обясни Бойко Борисов.

"Сега" прогнозира и друга освобождение - това на областния управител на Перник Ирена Соколова. А причината, според сайта за разследваща журналистика "Биволъ", е да се прикрие източване на язовир "Студена" в полза на Радомир и по-точно на една част от града от малко над 5000 души - т.нар. "висока част!

Вестник "24 часа"

Ежедневникът отбелязва, че министър-председателят Бойко Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата на 2 декември в Мадрид, Испания. Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности, в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Вестник "Труд"

Всекидневникът коментира повишения кредитен рейтинг на България от международната рейтингова агенция Standard&Poor's, като цитира думите на финансовия министър Владислав Горанов. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета, каза още Горанов на пресконференция с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят обяви, че предлага Деница Сачева за нов социален министър.

Вестник "Монитор"

Медията посочва, че сме предпоследни в ЕС по пазаруване онлайн с дял от 21 на сто според данни на статистическата служба на Общността „Евростат”. Това поставя страната ни след Румъния, където само 20% от хората разчитат на електронната търговия за покупките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com