Новини или Novini - картината на печата за 20 ноември

3134
Новини или Novini - картината на печата за 20 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 ноември, вторник.

Вестник "Труд"

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. Това гласи проектът за системата "бонус-малус", който е подготвен от КФН, пише "Труд". За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира, предвижда новата система за определяне на цената на полицата. "Бонус" и "малус" ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. Има идея и "Гражданска отговорност" да важи дори когато колата се кара от човек, за който собственикът не е изрично посочил, че има право да го прави - тогава обаче и двамата са застрашени от глоба. Ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на “Гражданска” ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта на “бонус-малус”. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%.

Вестник "Сега"

Всекидневникът отбелязва, че се очертава верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения.

Вестник "24 часа"

Изданието пише, че милиони притежатели на мобилни телефони в Испания са следени тази седмица, като част от статистически проект на правителството, който критици смятат за стъпка към шпиониране на населението. Агенцията за статистика INE настоява, че 8-дневният проект е анонимен и цели да разбере къде ходят испанците през деня и нощта. В него участват трите най-големи оператора на мобилна телефония в страната. Те казват, че с предаването на данните не нарушават нито един закон.

Вестник "Монитор"

Медията обръща внимание на нещо любопитно - личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи със SMS, телефонно обаждане, е-майл или със съобщение на достъпно място в лечебното заведение. Това предвижда проект на наредба, която определя основния пакет от дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, което се предвижда да продължи до 3 декември. За прилагането на наредбата са предвидени 4 454 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...