Новини или Novini - картината на печата за 23 януари

3005
Новини или Novini - картината на печата за 23 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 23 януари, четвъртък.

"24 часа"

Извънреден гратисен период за прехвърляне на парите за втора пенсия от частните фондове към НОИ ще получат жените от т.нар. първа кохорта. Такъв вариант за промяна в Кодекса за социално осигуряване обсъжда комисия на социалното министерство, КФН, частните фондове и синдикатите.

По този начин ще се даде възможност на тези първи пенсионери с "втора пенсия", които са пропуснали петте години за прехвърляне към НОИ да го направят, обясни пред в. "24 часа" социалният министър Деница Сачева.

Първите пенсии от фондовете трябва да започнат да се плащат през 2021 г. и много от тях ще са ниски, стана ясно в края на 2019 г. Близо 200 000 жени обаче са изпуснали времето за прехвърляне към НОИ и вероятно ще пострадат в размера на пенсията. Това са жени, навършили вече 56, 57, 58 и 59 г. Нормалният срок за прехвърляне към НОИ за 55-годишните пък изтича през тази година.

"Труд"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има право да иска блокиране на достъпа до български сайтове, които имат нелоялни търговски практики като например заблуждаваща реклама, фалшиви намаления, невярна информация за очакваните резултати от дадена стока или по друг начин нарушават правата на потребителите. Тези допълнителни права на КЗП ще бъдат дадени с промени в Закона за защита на потребителите, които бяха приети на второ четене от Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента.

Според новите текстове КЗП ще може да иска от доставчиците на хостинг услуги премахване на съдържание от сайтове в интернет или ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и сами не премахнат от сайта некоректните си търговски практики.

"Монитор"

Специалности, подготвящи кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на университета проф. Сеня Терзиева.

Така, използвайки 3D принтерите като инструменти, чрез които да получат желаната от тях форма, студентите ще могат да направят детайли за електротехниката или компютърните технологии, за броните на колите, както и за биоразградими опаковки. Новите специалности в ХТМУ са общо 8.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com