Новини или Novini – картината на печата за 25 септември

3312
Новини или Novini – картината на печата за 25 септември
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 17 септември.

"Сега"

Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят 99.50 лв. добавка към пенсиите си, тъй като държавата ще си прибере парите, които отпуска за чужда помощ, за да плати с тях възнагражденията на личните им асистенти. Това вече се случи с около 5360 души, сключили до 30 август тристранни договори с общината и личния си асистент. Вместо в техните сметки, тези близо сто лева бяха препратени от АСП към кметовете на общините, доставчик на услугата. Заради личните асистенти се орязва с до 380 лв. и помощта на децата с тежки увреждания, като в повечето парите се връщат обратно в семейството под формата на заплата зародителя, който полага грижи за тях, пише в. Сега.

"24 часа"

Нов закон за радиото и телевизията, независим бюджет за БНТ и БНР и нов начин за формиране на СЕМ поискаха с декларация 3 неправителствени организации - сдружение “Инициатива Единение”, Международна организация за реална алтернатива и асоциация “Национална Сигурност”. Поводът е спирането на “Хоризонт” на 13.9. 2019г. Ако Комисията за култура и меди в НС не организира дискусия за промените, президентът Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата до края на ноември, настояват те.За това съобщава "24 часа".

"Монитор"

Опашките, които всяка година се вият от студенти, чакащи да платят таксата за общежитие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отиват в историята Първокурсниците на ВУЗ-а вече могат да платят всички задължения онлайн вместо да чакат с часове пред касите. Системата автоматично прехвърля плащането и не е необходимо да чакат, както преди“, обясни директорът на Поделение “Социално-битово обслужване” Росен Костов. Всеки студент влиза в онлайн профила си с името и паролата от вътрешната информационна база на университета СУСИ. Там може да провери какви такси и задължения трябва да плати. След това той избира и по какъв начин иска да преведе сумата – чрез банкомат, на каса на изипей, през епей профила си или в банка, пише в.Монитор.

"Труд"

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще води преговори за завод за изтребители Т-50 в Сеул. Разговорите са свързани с желанието на България частите за самолетите да се сглобяват в страната ни. Това е възможно, след като американската компания “Локхийд Мартин”, от която купуваме Ф-16, се съгласи на тристранно сътрудничество. Изтребителите Т-50 са съвместно производство на Южна Корея и “Локхийд Мартин”. Преговорите са част от официалната визита на премиерa Бойко Борисов в Южна Корея, пише в. "Труд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com